Ministrul Muncii confirmă creşterea OPŢIONALĂ a vârstei de pensionare. Cum este în Europa

Ministerul Muncii spune că Guvernul nu intenționează să elimine pensionarea anticipată și nici să majoreze stagiul minim de cotizare pentru pensie. Cu toate acestea, vârsta de pensionare va creşte progresiv.
Filip Stan
25 mai 2021, 12:24
Ministrul Muncii confirmă creşterea OPŢIONALĂ a vârstei de pensionare. Cum este în Europa

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că vârsta de pensionare din România va crește pe viitor. Astfel, Turcan confirmă discuțiile din spațiul public, însă vine cu o serie de precizări.

„Se discută despre opțiunea de prelungire a perioadei active”, a explicat Turcan. Ministrul Muncii spune însă că totuși creșterea vârstei de pensionare va fi opțională, adică fiecare om va putea opta dacă rămâne mai mult în câmpul muncii. Turcan spune și că în viitor va fi interzis ca pensiile și salariile din sistemul public să fie cumulate.

În ședința BEx al PNL de marți, ministrul Muncii Raluca Turcan s-a plâns colegilor de partid că ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene Cristian Ghinea ar fi prezentat la Bruxelles componente ale reformei sistemului de pensii care nu ar fi fost discutate cu ministrul Muncii.

„Ministrul Muncii a spus că nu îi face ei Ghinea reformele. Este nemulțumită că Ghinea se duce la Bruxelles și spune te miri ce, când ea ar trebui să prezinte reforma pensiilor. A deranjat-o că a transmis Comisiei Europene că va fi majorată vârsta de pensionare, când ea nu a scris niciodată așa ceva”, susțin surse participante la discuții, pentru Digi24.

Pensii 2021, se schimbă formula de calcul. Ministrul Muncii, anunţ despre stagiul minim de cotizare şi pensionarea anticipată
Premierul Florin Cîţu a afirmat, marţi, că este nevoie de reforme în sistemul de pensii, acestea fiind deja prezentate în strategia fiscal-bugetară şi vor fi transferate şi în PNRR, iar Guvernul „repară ceea ce au stricat pesediştii în ultimii ani”.

Întrebat în legătură cu eliminarea pensiei anticipate, Cîţu a spus: „Luaţi frânturi din discuţii. Nu avem un plan larg prezentat până acum. Nu a fost o discuţie despre pensia anticipată sau despre alte pensii. Se discută despre reforma sistemului de pensii, iar obiectivul acestui sistem este sustenabilitatea”.

Florin Cîţu anunţă reforma în sistemul de pensii după ieşirea „decreţeilor” din sistem: „Trebuie să umblăm pe mai multe paliere”

Vârsta de pensionare în statele din Europa

În Austria, vârsta de pensionare este de 60 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi. Între 2024 şi 2033, va avea loc o creştere progresivă a vârstei de pensionare pentru femei, astfel încât să ajungă la acelaşi nivel cu cea pentru bărbaţi.

În Belgia, vârsta legală de pensionare este de 65 de ani, pensionarea începând din prima zi a lunii următoare în care asiguratul a împlinit vârsta de 65 de ani. Ea este programată să crească la 66 de ani în 2025 şi la 67 de ani în 2030.

În Bulgaria, pentru a se pensiona, femeile trebuie să aibă vârsta de 61 de ani şi 4 luni, iar bărbaţii trebuie să aibă vârsta de 64 de ani şi 2 luni. Urmează o creştere progresivă până la vârsta de 65 de ani, astfel: cu o lună pe an pentru bărbaţi, cu două luni pe an pentru femei până în 2029, respectiv cu trei luni pe an din 2030.

În Cehia, vârsta de pensionare variază până la 65 de ani, în funcţie de anul naşterii, gen, numărul de copii şi suma veniturilor.

În Cipru, vârsta legală de pensionare este de 65 de ani.

În Croaţia, în cadrul sistemului de pensii de stat se poate primi pensia pentru limită de vârstă la 65 de ani pentru bărbaţi şi 62 de ani şi patru luni şi pentru femei.

În Danemarca, pensia publică pentru limită de vârstă se acordă asiguratului care atinge vârsta de pensionare de 65 de ani. Vârsta de pensionare va creşte treptat de la 65 la 67 între 2019 şi 2022, adică cu jumătate de an la fiecare 1 ianuarie, şi la 68 de ani în 2030.

În Elveţia, vârsta de pensionare este de 64 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi.

În Estonia, persoanele care au împlinit vârsta de 63 de ani şi 9 luni şi care au acumulat o perioadă de asigurare de cel puţin 15 ani au dreptul să primească o pensie pentru limită de vârstă.

În Finlanda, vârsta de pensionare este de minimum 63 de ani. Din ianuarie 2017, vârsta de pensionare a început să fie majorată cu 3 luni pe an până în 2027 când se va ajunge la 65 de ani.

În Franţa, vârsta legală pentru a solicita o pensie este stabilită la 62 de ani pentru persoanele născute începând din 1955. În Germania, vârsta de pensionare este de 65 de ani şi 7 luni şi este programată să crească la 67 de ani până în 2029.

În Grecia, dreptul la o pensie pentru limită de vârstă, este acordat de la 67 de ani, iar perioada minimă de cotizare este de 15 ani. Pentru primirea unei pensii complete sunt necesari 40 de ani de contribuţie şi vârsta minimă de 62 de ani.

În Irlanda, vârsta de pensionare este de 66 de ani, dar va creşte la 67 în 2021 şi la 68 în 2028, astfel: pentru cei născuţi la 1 ianuarie 1955 sau după această dată, vârsta minimă de pensionare va fi de 67 ani; pentru cei născuţi la 1 ianuarie 1961 sau după această dată, vârsta minimă de pensionare va fi de 68 ani.

În Islanda, vârsta de pensionare este de 67 de ani.

În Italia, vârsta minimă de pensionare este, începând din 2019, de 67 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

În Letonia, pensia pentru limită de vârstă se acordă persoanei dacă a împlinit vârsta de 63 de ani şi 6 luni, vârsta de pensionare fiind aceeaşi pentru femei şi bărbaţi. În Lituania, vârsta de pensionare este în curs de a fi crescută la 65 de ani.

În Luxemburg, pensia pentru limită de vârstă se acordă persoanei care a împlinit vârsta de 65 de ani.

În Malta, pentru a beneficia de o pensie pentru limită de vârstă, solicitantul trebuie să fi atins vârsta de pensionare care creşte treptat la 65 de ani în 2027.

În Marea Britanie, vârsta de pensionare este de 65 de ani, indiferent de sex.

În Olanda, începând cu 2013, vârsta legală de pensionare este crescută treptat de la 65 de ani la 67 în 2021 şi la 67 şi la 3 luni în 2022. Pentru cei născuţi după 30 septembrie 1955, vârsta de pensionare este de cel puţin 67 de ani şi 3 luni.

În Norvegia, vârsta de pensionare este de 62 de ani.

În Polonia, vârsta de pensionare a fost redusă la 60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi, indiferent de data naşterii.

În Portugalia, vârsta eligibilă pentru pensie de stat este de 66 de ani şi 5 luni. Din 2014, vârsta de pensionare în sistemul de stat variază în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă la vârsta de 65 de ani.

În Slovacia, vârsta de pensionare este de 62 de ani şi 6 luni. În Slovenia, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.

În Spania, în prezent, vârsta minimă pentru solicitarea pensiei este de 65 de ani sau de 65 de ani şi 6 luni, în funcţie de anii de contribuţie. Este prevăzută o creştere la 67 de ani în 2027.

În Suedia, nu există vârstă fixă de pensionare, aceasta este flexibilă. Un beneficiar se poate retrage la pensie de la vârsta de 61 de ani cel mai devreme şi nu există o limită superioară de vârstă. Ai dreptul să lucrezi până la 67 de ani, dar există posibilitatea de a continua, dacă există o înţelegere cu angajatorul.

În Ungaria, cei născuţi în 1955 se pot pensiona la vârsta de 64 de ani, dar vârsta de pensionare va atinge 65 de ani în 2022 pentru cei născuţi în 1957 şi după.

 

 

 

 

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Playtech.ro
BREAKING NEWS: Klaus Iohannis a desemnat noul premier
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Secretul celor mai gustoase sarmale din Bucovina. Ingredientul care le dă gustul aparte
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Deschidere rutieră pentru lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!