„Oamenii nu au de ce să fie îngrijoraţi. Noi ne-am asigurat că salariile nu au cum să scadă din cauza acestui nou Cod Fiscal. Dacă vor scădea înseamnă că este doar strict vina angajatorului, care doreşte să ia din banii angajatului care i se cuvin lui. Angajatorul anul viitor va avea aceeaşi cheltuială salarială pe care o are şi anul acesta. Aşadar nu are niciun motiv să umble la netul salariatului, iar prin deducerile pe care le-am făcut nu doar că nu scade, ci dimpotrivă creşte. E adevărat că această creştere este foarte mică pentru că nu prin Codul Fiscal cresc salariile, ci prin cu totul alte instrumente, precum HG pentru salariul minim. Nu asta am încercat să facem prin Codul Fiscal„, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.
Ministrul Muncii a explicat că măsura este menită a asigura creşterea contribuţiilor angajaţilor la Pilonul 1 de pensii.
„Aproape toţi românii vor simţi beneficii de la acest Cod Fiscal. Prin acesta ne asiguram ca vor creste contribuţiile la pilonul 1 de pensii, iar estimările sunt la peste 20% în plus fata de ce se calculează acum. Este vorba de o bază de impozitare mai mare şi de o bună colectare. Acesta este principalul motiv al transferurilor contribuţiilor de la angajator la angajat„, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.
Guvernul au adoptat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de urgenţă prin care se modifică de la 1 ianuarie 2018 Codul Fiscal.
În domeniul contribuțiilor sociale obligatorii, modificările vizează atât reducerea cotelor cumulate ale contribuțiilor sociale obligatorii, per total cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, cât și reducerea numărului contribuțiilor sociale de la de la 9 (angajat și angajator), la 3, după cum urmează:
– contribuția de asigurări sociale (CAS), plătită pentru salariat;
– contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), plătită pentru salariat;
– contribuţia asiguratorie pentru muncă, suportată de angajator.
Se stabilește transferul sarcinii fiscale a obligațiilor privind contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor, astfel:
Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) este în cotă de 10%, datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuţiei de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal.
În domeniul impozitului pe venit, ordonanța prevede reducerea cotei de la 16% la 10%. Astfel, cota de impozitare scade pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din investiţii (mai puțin veniturile din dividende, pentru care se menține cota de impozit de 5%), din pensii, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din premii și din alte surse. Măsura are scopul să reducă presiunea fiscală asupra veniturilor populației și, implicit să contribuie la creșterea nivelului de trai, precum și să încurajeze mediul de afaceri, îndeosebi în ceea ce privește creșterea investițiilor.
Alte modificări aduse Codului fiscal vizează:
– de la 1500 lei (în prezent) la 1950 lei – limita până la care deducerile se acordă în sumă fixă, în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere,
– de la 3000 lei (în prezent) la 3600 lei – limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv.
Pentru salariații care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deduceri personale. Scopul măsurii este să fie menținut numărul persoanelor care beneficiază de aceste deductibilități în condițiile majorării salariului minim brut pe țară și al transferului sarcinii fiscale de la angajator la angajat.