Ministrul Muncii, despre conflictul cu Marcel Boloş pe tema creşterii pensiilor: „Datoria mea este să mă lupt pentru români, dânsul este ministrul Finanţelor şi trebuie să lupte pentru a găsi fondurile necesare”

Legea pensiilor a fost adoptată în şedinţa de Guvern de joi, 11 noiembrie. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB, reprezentând cheltuieli cu pensiile, dar tensiunile continuă între cele două partide.
Mircea Filipescu
10 nov. 2023, 19:54
Ministrul Muncii, despre conflictul cu Marcel Boloş pe tema creşterii pensiilor:

Legea pensiilor a devenit subiect de scandal în interiorul coaliţiei de guvernare, principalii actori, pe lângă preşedinţii liberalilor şi social democraţilor, fiind ministrul Muncii, Simona Bucura, PSD, şi Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, care a declarat că proiectul de lege nu prevede sursele de finanţare, adică, în esenţă, nu ar exista bani pentru creşterea pensiilor.

Prezentă vineri în studioul Digi 24, Simona Bucura a fost întrebată care ar fi o pensie decentă pentru români.

„Din punctul meu de vedere, trebuie sa permita romanilor sa aiba a treia tinerete la pensie. Dupa prima negociere la CE despre pensii si procentul de 9,4%, i-am spus comisarului european ca am cunoscut francezi care au spus ca au cea mai frumoasa perioada din viata la pensie. De aceea este importanta aceasta reforma, ca sa permita sa nu avem pensiile inghetate pana in 2070.

O pensie buna este cea care asigura un trai decent. Cea mai mica pensie acum este cea minima, sociala, de 1.125 de lei. Si aici reformam, si acestea vor iesi din aceasta suma.”, a declarat ministrul.

„Noua lege a pensiilor incurajeaza contributivitatea si munca. Este bazata pe puncte pentru perioadele contributive, perioada necontributiva, studiile, unde intra si masterul, daca se incadreaza pana la 5 ani, apoi doctoratul, daca nu se si munceste in timpul sau. Acestea sunt notate cu 0,25 puncte pe an.

Punctul de pensie va creste anul viitor, deci vom avea suplimentar un sfert din noul punct de pensie, crescut cu 13,8%.

Citeşte şi: Noua lege a pensiilor a fost adoptată, după scandalul din coaliție. Ciolacu: „În noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB”

Pentru stagiul minim de cotizare, de 15 ani, se iau in calcul doar veniturile contributive, avand doar exceptia concediului maternal sau paternal.”, a mai explicat aceasta.

Simona Bucura a garantat că nu se pune problema creşterii vârstei de pensionare în România, în acest moment.

„Exclus ca romanii sa munceasca pana la 70 de ani. Tocmai asta a fost una dintre principalele teme de discutie cu CE. Am venit cu un parametru de referinta care sa protejeze acest aspect, adica varsta de pensionare sa nu creasca decat daca creste speranta de viata.

Doar in cazul in care creste speranta de viata. Romanii au garantia ca nu se va creste arbitrar, asa cum s-a dorit initial. Am facut tot ce tine de noi sa vedem specificul romanesc si asta am explicat si in discutiile cu CE. Fiecare dintre noi dorim cresterea sperantei de viata. Este un indicator care arata pe tari. In Romania ne dorim sa nu avem cresteri ad-hoc a varstei de pensionare. Important este sa contribuim de asa maniera incat sa crestem speranta de viata.”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.

Ministrul Muncii a explicat şi de unde apar inechităţile din anumite domenii, unde femeile şi bărbaţii ies la pensie cu cuantumuri diferite, deşi au stagii identice.

„Fiecare pensionar este unic si are un parcurs diferit. Depinde cati ani contributivi a avut. Diferentele pentru o femeie si un barbat, care au iesit la pensie la aceeasi varsta, vom constata ca avem o inechitate, pentru ca unul a indeplinit stagiul de cotizare complet, celalalt nu. Stagiul profesoarei este de 32 de ani, al profesorului este de 35. Deci se imparte la alt numar si de aceea apare aceasta inechitate.”

Minerii pierd 3 ani din dreptul de pensionare anticipată

„In noua propunere avem si un aspect care tine de acestia. Pana acum, scaderea varstei de pensionare era de 13 ani, pentru conditii grele de munca, iar acum este de 10 ani. Obtinea 6 luni pe an. Acum se poate beneficia de maximum 10 ani. La mineri se pot pensiona cu 2 ani mai tarziu. Noi, in discutiile cu CE, am solicitat 2035 ca termen pentru eliminarea grupelor de munca, si gandindu-ne la ei, pentru ca sunt intr-o etapa de restructurare.”, a explicat Simona Bucura.

Surse de finanţare pentru creşterea pensiilor

„Sursa de finantare este clara, trebuie sa fie BAS, iar gaura de care spuneti nu este nici pe departe asa. Vorbesc despre impactul cresterii pensiilor, iar pentru a creste pensiile romanilor trebuie gasiti banii, asa cum s-a facut mereu cand s-a dorit. Impactul pentru anul 2024 este de 0,6% din PIB. Trebuie sa avem o colectare mai buna. Nu cred ca avem timp sa ne lamentam, cred ca trebuie doar sa muncim serios pentru romani.”, a declarat ministrul.

Referitor la faptul că ministrul Boloş a declarat că legea nu prevede sursele de finanţare decât foarte târziu, practic în ziua aprobării, Simona Bucura a avut o poziţie tranşantă.

„Proiectul a parcurs toate etapele, domnul Bolos a participat la toate discutiile de aici si de la Bruxelles. Eu sunt obligata sa ma bat pentru drepturile romanilor, dansul e ministrul Finantelor si trebuie sa se bata pentru a gasi fondurile necesare.”, a încheiat Simona Bucura Oprescu.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, despre divergenţele pe legea pensiilor: „Nu cred că trebuie să facem un joc politic dintr-o chestiune atât de importantă pentru români. Este absolut necesar ca Guvernul să identifice sursele de finanţare”

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
Playtech.ro
Cele trei zodii care au noroc cu carul în ianuarie, februarie și martie 2025. Au șanse mari de câștiguri
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Viorica de la Clejani, imagini de infarct. Cum s-a afișat vedeta
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Coreea de Nord ar putea trimite trupe și echipamente militare suplimentare Rusiei
MediaFlux
ESTE OFICIAL! DATA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, anunțată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!