Ministrul Muncii, Raluca Turcan a făcut declarații despe planul pe care îl are în vedere în cea ce privește reforma pensiilor. Ministrul a pus accent pe faptul că vrea să diminueze „inechitățile uriașe” care există între veniturile bătrânilor.
Raluca Turcan a invocat motivele pentru care reforma sistemului de pensii este absolut obligatorie, și anume, inechitatea pensiilor, oameni cu aceeași pregătire au pensii diferite iar al doilea motiv este nevoia de a plăti tot mai multe pensii deși contributorii sunt mai puțini.
„Reformă constă în: reducem inechitățile, vor crește mai mult pensiile mai mici, astfel încât noi să putem să păstrăm și să stabilizăm cuantumul cheltuielilor cu pensiile în Produsul Intern Brut. Deasemenea, stopăm procesele câștigate în instanță și pierdute de statul român. Scoatem impredictibilitatea din calculul pensiilor, găsind o formulă legală, stabilă, de majorare a pensiilor ulterior, după finalizarea legii.”, a declarat Ministrul Muncii.
Raluca Turcan a atras atenția și asupra deficitului enorm de anul acesta care se ridică la 16,7 miliarde, comparativ cu 2019 când era de 3 miliarde.
„Deficitul anul acesta este unul într-o creștere semnificativă față de anul 2019 și se ridică la 16,7 miliarde de lei, în condițiile în care, în anul 2019, era de 3 miliarde de lei și atunci au început cei din fosta guvernare să vorbească de majorări de pensii de 40%. Acești 16,7 miliarde de lei reprezintă suma care se transferă de la bugetul de stat către bugetul de asigurări sociale, adică bugetul în care se colectează contribuțiile de la cei care se află astăzi în activitatea profesională. Noi transferăm din taxele și impozitele tuturor românilor 16,7 miliarde de lei la bugetul de asigurări sociale de stat, pentru plata pensiilor”, a declarat Ministrul Muncii.
Ministrul Muncii a mai anunțat că reforma este una absolut necesară, mai ales că anul acesta există un buget cu 7,7 miliarde mai mare decât anul trecut.
„Reforma pur și simplu reprezintă o necesitate pentru sustenabilitatea sistemului de pensii. Noi avem anul acesta un buget mai mare față de anul trecut cu 7,7 miliarde de lei, ajungând la 87,47 de miliarde de lei. Dacă noi nu am face nimic și am lăsa legislația făcută de PSD în vigoare, la anul ar trebui să plătim 138 de miliarde de lei, ceea ce ar conduce la un blocaj financiar. Asta, în condițiile în care la calculul pensiei nu se iau toți factorii de contributivitate pe care oamenii i-au avut în decursul activității.”, a declarat Raluca Turcan.
Raluca Turcan a vorbit și despre Legea pensiillor care s-a schimbat de-a lungul timpului și din această cauză există inechități uriașe.
„În decursul timpului, Legea pensiilor s-a schimbat. Până în 2001 nu se luau în calcul anumiți factori de salarizare pentru care se aplica contribuția de sigurări sociale, după 2001 s-a schimbat legea. Toți cei care au ieșit la pensie înainte de 2001 și au avut elemente contributive în activitatea profesională se duc în instanță și câștigă pentru că este firesc ca, la aceeași pregătire și aceeași vechime, să existe o echitate în sistemul de pensii. Există inechități uriașe între cea mai mică pensie și cea mai mare pensie, există procese pierdute pe bandă rulantă de statul român în fața pensionarilor. Doar anul acesta, cheltuielile cu asistența juridică pentru procese câștigate de pensionari împotriva statului sunt de 3,3 milioane de lei, bani care s-ar putea regăsi, dacă noi stopăm toate condițiile care duc la câștigul acestor procese, acești bani s-ar putea duce în valoarea pensiei.”, a mai specificat Ministrul.
Ministrul Muncii a mai atras atenția asupra faptului că deficitul asupra buugetului de pensii trebuie neapărat redresat.
„În momentul de față, 10 salariați susțin pensiile pentru 9 pensionari și lucrul acesta este inegal distribuit la nivel de țară. Sunt regiuni mai bogate unde un număr mai mic de salariați susține un număr mai mare de pensionari și în regiunile sărace se inversează acest raport. Există un studiu făcut acum 3 ani, în care se arată că, dacă acest deficit cronic la bugetul de pensii nu se redresează, în condițiile creșterii numărului de pensionari, atunci vom ajunge ca aceste cheltuieli să fie evident mai mari decât ceea ce putem plăti, să existe inflație, să scadă puterea de cumpărare și, implicit, puterea de cumpărare a unei pensii să ajungă undeva în jur de 500 de lei. Nu doar că suntem obligați la reformă, din cauza cifrelor și a legislației proaste făcute până acum, ci avem o datorie morală să restabilim acest echilibru în susținerea plății pensiilor pentru aproximativ 5 milioane de pensionari.”, a declarat Turcan pentru Europa FM.
„Ne propunem ca undeva la mijlocul anului viitor să prezentăm proiectul de lege și finalul anului 2022 să ne prindă cu o lege votată în Parlament. Acesta este calendarul pe care ni-l asumăm în discuțiile cu Uniunea Europeană. Noi suntem acum într-o procedură de deficit excesiv, ceea ce înseamnă că, dacă avem nevoie de bani și nu reglăm această procedură, ne împrumutăm la costuri mult mai mari decât am face-o dacă am menține condițiile asumate de noi ca țară. Uniunea Europeană așteaptă de la România să arate că poate să susțină cheltuielile antamate prin legislație, ori la noi cheltuielile antamate prin legislație sunt haotice.”, a cncluzionat Turcan.