Ministrul Muncii: Din 200.000 de persoane cu dizabilităţi care ar putea lucra, doar 17,5 la sută merg la muncă

Din 200.000 de persoane cu dizabilităţi care ar putea lucra, doar 17,5 la sută merg la muncă, situaţie care se întâmplă nu doar din cauza atitudinii angajatorilor, ci şi a angajaţilor care le-ar putea fi colegi, a declarat, luni, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.
Filip Stan
05 dec. 2016, 13:40
Ministrul Muncii: Din 200.000 de persoane cu dizabilităţi care ar putea lucra, doar 17,5 la sută merg la muncă

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a spus că în România sunt 775.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 200.000 ar putea să lucreze, dar doar 35.000 muncesc.

„Noi avem, în acest moment, 775.000 de persoane cu dizabilităţi. Din această cifră, aproape 200.000 de oameni ar fi populaţia potenţial activă, care ar putea să lucreze. Parţial, într-un mod mai restricţionat, conform abilităţilor pe care le au, dar repet, 200.000 ar putea să lucreze. Câţi lucrează? 35.000. Doar 17,5 la sută din oamenii cu dizabilităţi care ar putea lucra, lucrează. Această diferenţă de 165.000 de oameni care ar putea să lucreze, nu o pot face din cauza accesului la locul de muncă, din cauza atitudinii pe care o găsesc în societate, nu doar de la angajatori, ci şi de la colegii angajaţi. Acest lucru este o prioritate”, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, la o dezbatere privind integrarea în societate a persoanelor cu dizabilităţi.

Potrivit news.ro, ministrul a afirmat că legislaţia a fost uneori folosită pentru obţinerea unui tratament privilegiat, întrucât în prezent există 800 de unităţi protejate şi 1.700 de persoane cu dizabilităţi angajate în cadrul acestora, în comparaţie cu anul 2008, când existau 208 unităţi protejate şi 1.027 de persoane cu dizabilităţi angajate.

„Ceea ce se întâmplă, ca în multe alte domenii, legislaţia a fost uneori folosită, astfel încât ajungem să avem unităţi protejate care au în scripte angajaţi cu normă parţială pentru a obţine titulatura de unitate protejată. Şi acest lucru ne arată faptul că, după ce că şi aşa avem resurse puţine, unii interpretează acest lucru pentru a avea un debuşeu care să le permită un tratament privilegiat. Avem 800 de unităţi protejate, în acest moment, în care lucrează 1.700 de persoane cu dizabilităţi. În 2008 aveam doar 208 astfel de unităţi şi 1.027 de persoane cu dizabilităţi angajate. Aici, trebuie să recunoaştem că nici fondurile europene nu au avut o contribuţie foarte sustenabilă, au fost foarte multe proiecte făcute doar de dragul de a fi făcute şi care nu au avut un impact care să determine o modificare structurală a angajării persoanelor cu dizabilităţi. Acesta este şi motivul pentru care avem o abordare diferită în această perioadă”, a susţinut ministrul.

Dragoş Pîslaru a precizat că această statistică arată că există din ce în ce mai multe unităţi protejate, dar creşterea nu ţine pasul şi cu numărul de angajaţi, motiv pentru care s-au adus modificări la Legea 448 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în care, pe lângă condiţia de procent din numărul de angajaţi, există şi condiţia de timp de lucu, respectiv minimum 30 la sută din timpul de lucru dedicat întregii unităţi protejate să fie realizat de către persoane cu dizabilităţi.

Minsitrul a adăugat că Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă ar trebui să aibă ca obiectiv principal plasarea grupurilor vulnerabile, amintind de pachetul de măsuri active care a intrat în vigoare luni, conform căruia firmele care angajează persoane cu dizabilităţi vor primi subvenţii în valoare de 900 de lei pe lună timp de 18 luni.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum se calculează, de fapt, numărul personal pentru 2025. La ce să te aștepți în următoarele luni, zodiile care intră în magia banilor
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cum deschizi o sticlă de vin fără tirbușon. Metodele fac fuori pe net
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Românii datori la ANAF din cauza contului la bancă. Fiscul te obligă să plătești. Trebuie să dai și declarație
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI