Ministrul Muncii: Din 200.000 de persoane cu dizabilităţi care ar putea lucra, doar 17,5 la sută merg la muncă

Din 200.000 de persoane cu dizabilităţi care ar putea lucra, doar 17,5 la sută merg la muncă, situaţie care se întâmplă nu doar din cauza atitudinii angajatorilor, ci şi a angajaţilor care le-ar putea fi colegi, a declarat, luni, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.
Filip Stan
05 dec. 2016, 13:40
Ministrul Muncii: Din 200.000 de persoane cu dizabilităţi care ar putea lucra, doar 17,5 la sută merg la muncă

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a spus că în România sunt 775.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 200.000 ar putea să lucreze, dar doar 35.000 muncesc.

„Noi avem, în acest moment, 775.000 de persoane cu dizabilităţi. Din această cifră, aproape 200.000 de oameni ar fi populaţia potenţial activă, care ar putea să lucreze. Parţial, într-un mod mai restricţionat, conform abilităţilor pe care le au, dar repet, 200.000 ar putea să lucreze. Câţi lucrează? 35.000. Doar 17,5 la sută din oamenii cu dizabilităţi care ar putea lucra, lucrează. Această diferenţă de 165.000 de oameni care ar putea să lucreze, nu o pot face din cauza accesului la locul de muncă, din cauza atitudinii pe care o găsesc în societate, nu doar de la angajatori, ci şi de la colegii angajaţi. Acest lucru este o prioritate”, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, la o dezbatere privind integrarea în societate a persoanelor cu dizabilităţi.

Potrivit news.ro, ministrul a afirmat că legislaţia a fost uneori folosită pentru obţinerea unui tratament privilegiat, întrucât în prezent există 800 de unităţi protejate şi 1.700 de persoane cu dizabilităţi angajate în cadrul acestora, în comparaţie cu anul 2008, când existau 208 unităţi protejate şi 1.027 de persoane cu dizabilităţi angajate.

„Ceea ce se întâmplă, ca în multe alte domenii, legislaţia a fost uneori folosită, astfel încât ajungem să avem unităţi protejate care au în scripte angajaţi cu normă parţială pentru a obţine titulatura de unitate protejată. Şi acest lucru ne arată faptul că, după ce că şi aşa avem resurse puţine, unii interpretează acest lucru pentru a avea un debuşeu care să le permită un tratament privilegiat. Avem 800 de unităţi protejate, în acest moment, în care lucrează 1.700 de persoane cu dizabilităţi. În 2008 aveam doar 208 astfel de unităţi şi 1.027 de persoane cu dizabilităţi angajate. Aici, trebuie să recunoaştem că nici fondurile europene nu au avut o contribuţie foarte sustenabilă, au fost foarte multe proiecte făcute doar de dragul de a fi făcute şi care nu au avut un impact care să determine o modificare structurală a angajării persoanelor cu dizabilităţi. Acesta este şi motivul pentru care avem o abordare diferită în această perioadă”, a susţinut ministrul.

Dragoş Pîslaru a precizat că această statistică arată că există din ce în ce mai multe unităţi protejate, dar creşterea nu ţine pasul şi cu numărul de angajaţi, motiv pentru care s-au adus modificări la Legea 448 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în care, pe lângă condiţia de procent din numărul de angajaţi, există şi condiţia de timp de lucu, respectiv minimum 30 la sută din timpul de lucru dedicat întregii unităţi protejate să fie realizat de către persoane cu dizabilităţi.

Minsitrul a adăugat că Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă ar trebui să aibă ca obiectiv principal plasarea grupurilor vulnerabile, amintind de pachetul de măsuri active care a intrat în vigoare luni, conform căruia firmele care angajează persoane cu dizabilităţi vor primi subvenţii în valoare de 900 de lei pe lună timp de 18 luni.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Codul galben de ger în Bucureşti şi 11 judeţe. Temperaturi extreme până marţi
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Rezultate alegeri Germania: Friedrich Merz devine noul cancelar al Germaniei. CDU/CSU au câștigat scrutinul, potrivit rezultatelor provizorii
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Rusia cere investigație completă după exploziile de la consulatul din Marsilia
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!