Ministrul Muncii Dragos Pîslaru, despre majorările salariale: Această ordonanţă nu este despre creşteri de 5-20 la sută

Ministrul Muncii Dragos Pîslaru a declarat, marţi, că ordonanţa privind salarizarea vine să rezolve probleme vechi de cinci ani şi că actul normativ nu este doar o"decizie morală ci şi una înţeleaptă".
Alina Costache
31 mai 2016, 16:52
Ministrul Muncii Dragos Pîslaru, despre majorările salariale: Această ordonanţă nu este despre creşteri de 5-20 la sută

Sindicatele din Educație ies miercuri în stradă, chiar dacă, în urma discuțiilor de luni dimineață de la Ministerul Muncii, Guvernul le-a propus o majorare salarială de 5% de la 1 august 2016.

Ordonanţa de urgenţă referitoare la corecţiile salariile din sectorul bugetar, care a fost respinsă de liderii sindicatelor din educaţie, prevede ca salariul brut al unui profesor grad I să crească de la 4.946 la 5.153, respectiv cu 207 lei iar cel al unui învăţător grad I de la 3.080 la 3.234, cu 154 lei.

Ministrului Muncii Dragos Pîslaru susţine că în toată această perioadă de consultări a existat un detaşat permanent de la Ministerul Finanţelor.

„Evităm peste 3.5 miliarde de lei care ar putea fi cu titlu execturoriu asupra statului român în perioada următoare. Acest lucru legat de corecţie nu este doar legat de morală, ci un lucru înţelept din perspectiva gestiunii resurselor pentru că ne trezim că nu plătim de trei ori mai mult în instanţă. Această ordonanţă nu este despre creşteri de 5, 10, 20 la sută. Creşterile procentuale acordate unui sistem care are disfuncţionalităţi nu face decât să aprofundeze aceste disfuncţionalităţi”, a afirmat Pîslaru.

Ordonanța privind salarizarea bugetarilor ar putea fi adoptată în ședința Guvernului de miercuri, 7 iunie, iar până la sfârșitul acestei săptămâni se discută cu partenerii sociali din Educație propunerea Executivului, a declarat marți ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pîslaru.

„Așteptăm ca, până la sfârșitul săptămânii, să reconfirmăm cu partenerii sindicali poziția acestora referitoare la propunerea Guvernului. V-am spus, luni la întâlnire, am avut un oarecare dezacord. Evident așteptăm confirmarea acestui lucru și dacă își vor menține poziția exprimată până acum și nu vom ajunge la un acord, pe care noi ni-l dorim în continuare, va exista o asumare a Guvernului pe varianta care corespunde cel mai bine cu principiile pe care le-am pus pe masă. Varianta care într-adevăr se concentrează pe corecții și care de la început nu și-a propus să ajungă în discuții de negociere de creștere a salariului cu un procent sau un alt procent pentru că nu acesta a fost scopul pe care l-am avut”, a declarat Dragoș Pîslaru, potrivit Agerpres.

Ministrul a refuzat însă să precizeze care variantă este cea în cauză, respectiv aceea cu majorări de 9,65% din august 2017 sau cea cu creșteri cuprinse între 5 și 6% din august 2016, cu un impact bugetar de 200 de milioane de lei. Pîslaru a spus că, inițial, sindicatele din Educație erau de acord cu aplicarea unor corecții din august 2016, dar ulterior aceștia nu au mai fost de acord cu această propunere și au cerut aplicarea acestora de la 1 ianuarie 2017.

„Mâine, miercuri 1 iunie, vor fi lansate invitațiile pentru Consiliul Național Tripartit. Sperăm ca marți să avem participarea partenerilor sociali la ședința Consiliului Național Tripartit, iar miercuri, în ședința de Guvern de pe 7 iunie să putem aproba ordonanța de urgență”, a precizat Dragoș Pîslaru.

Ministrul Muncii a spus că îi înțelege pe profesori pentru că are multe rude în familie care sunt profesori și chiar el a fost profesor mai mulți ani, dar că în acest moment nu sunt fonduri pentru a oferi corecții mai ample.

Potrivit acestuia, de corecții salariale pozitive ar urma să beneficieze 120.000 de profesori din cei 260.000 existenți în sistem.

Săptămâna trecută, sindicaliștii din Educație au solicitat Guvernului ca Ordonanța privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate. Anterior, aceștia au refuzat propunerea premierului Dacian Cioloș de creștere a salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.

Restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate și introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță pentru personalul din sistemul de sănătate și pentru personalul didactic și didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificări aduse la Legea salarizării bugetarilor.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanță de urgență, în sistemul de sănătate, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate și în Învățământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii unor criteriilor de performanță, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale.

Alte modificări aduse de proiectul de Ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează eliminarea diferențelor de salarizare pentru funcții egale și muncă egală în cadrul aceleiași unități, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unității / instituției, pentru toate familiile ocupaționale, în limita alocărilor bugetare. În Administrația publică centrală — aparatul central eliminarea diferențelor de salarizare se va realiza prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului. Măsura nu se aplică structurilor teritoriale.

Sindicaliștii din învățâmânt s-a arătat nemulțumiți de acest proiect considerând că, în afară de fondul de premiere de 2%, nu aduce nimic în plus pentru angajații din acest sector.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiac chinezesc pentru duminică, 24 noiembrie 2024. Iepurele are nevoie de răbdare
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce spunea Cotabiță despre soția lui, cu 27 de ani mai tânără. Așa ceva, mai rar
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme de sănătate
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Trupe nord-coreene redistribuite în regiunea Belgorod a Rusiei
MediaFlux
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni