Ministrul Muncii Bucura Oprescu a făcut declarații care vor supăra pensionarii. Toți cei 4.900.000 de pensionari au pierdut sume importante la pensie pentru pensia nu le-a mai fost indexată cu 12%.
Legea pensiilor, care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024, prevda clar că pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2025 cu 12% (rata inflației, plus 50% din creșterea salariului mediu brut).
Ministrul Muncii Bucura Oprescu spunea, în decembrie, că acestă creștere se va face cu siguranță. Citește și: Declarațiile ministrului muncii despre pensii care vor enerva pensionarii. „Nu în mandatul meu!”
„De fiecare dată când noi am fost la guvernare, pensiile au crescut. Garanţia că pensiile or să crească şi acum o reprezintă legea pensiilor, care stipulează clar că pensiile se majorează anual, în ianuarie (prin indexare n.red.).
Vechile guverne au profitat de faptul că legile nu aveau această prevedere expresă şi nu au majorat pensiile românilor. Aşa s-a întâmplat în 2009, în 2013, în 2020, în 2021”, a spus ministrul la un post TV în decembrie.
Pensiile au fost înghețate la 1 ianuarie 2025 fără ca ministrul muncii să fie consultat. Ministrul muncii nu a vorbit deloc despre pensii timp de o lună. Abia după votul asupra bugetului pe 2025 a spus că urmează să vadă cum vor fi împărțiți cei 2.000.000.000 de lei găsiți de guvern pentru a compensa anularea indexării.
Guvernul a decis să acorde două ajutoare de câte 400 de lei în aprilie și de Crăciun, pensionarilor care au sub 2.740 de lei pensie. Altfel, Newsweek a scris că sunt mari întârzieri cu rezolvarea dosarelor noi de pensie, dar și cu cele de la Mica Recalculare, care se va întinde pe tot parcurul lui 2025.
Ministrul Muncii, noi declarații despre pensii
În pofida acestor mari probleme, Ministrul Simona Bucura-Oprescu, la o reuniune bilaterală cu Mathias Cormann, secretar general OCDE, a spus că România și-a atins obiectivele în domeniul politicilor sociale. Și că a reformat sistemul de penmsii.
În pofida celor enumerate mai sus, Oprescu a spus că „Ministerul Muncii a făcut reforme importante în integrarea tinerilor pe piața muncii, stabilirea salariului minim, asistența socială și sistemul public de pensii, aliniate la recomandările OCDE. Aceste reforme pot fi modele de bune practici și pentru alte state, așa cum și România poate beneficia de bunele practici din alte țări”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Ministerul muncii a reușit să crească pensiile, anul trecut, cu 26% și asta e important. Dar, informatizarea sistemului de pensii e deficitară. Soluționarea dosarelor noi de pensii, de la mica recalculare este în mare întârziere.
Mathias Cormann a felicitat MMFTSS pentru finalizarea cu succes a evaluării României în cadrul Comitetului OCDE pentru Politici Sociale și Migrație (ELSAC).
“Mulțumim pentru sprijinul și expertiza acordate! Ministerul Muncii a făcut reforme importante în integrarea tinerilor pe piața muncii, stabilirea salariului minim, asistența socială și sistemul public de pensii, aliniate la recomandările OCDE. Aceste reforme pot fi modele de bune practici și pentru alte state, așa cum și România poate beneficia de bunele practici din alte țări”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
La reuniune a participat și secretarul de stat Luca Niculescu, coordonator național al procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
În plenul Reuniunii ministeriale OCDE ministrul Simona Bucura-Oprescu a subliniat că investițiile sociale nu sunt un cost, ci o oportunitate strategică pentru dezvoltarea sustenabilă și reducerea inegalităților.
“Nicio reformă, nicio măsură de sprijin nu sunt prea costisitoare atunci când vine vorba despre protejarea cetățenilor noștri și despre garantarea unei vieți demne pentru toți. Un stat puternic investește în primul rând în oameni!”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu care a trecut în revistă principalele măsuri luate de România în acest sens.
În ceea ce privește intervenția din sesiunea tematică pe tema “Fertilitatea, longevitatea și tranziția demografică: rolul politicii sociale”, ministrul Simona Bucura-Oprescu a arătat provocările cu care se confruntă țara noastră, dar și măsuri active, precum FIV sau Family Start, și a subliniat că, în calitate de stat candidat la OCDE, România este deschisă să învețe și să aplice bunele practici internaționale.