Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a explicat că angajatorul nu trebuie să pună niciun ban în plus, doar trebuie să-și dea partea cât plătește acum.
„Angajatorul nu trebuie să pună niciun ban în plus, doar trebuie să-și dea partea cât plătește acum. El plătește cheltuieli totale pe salariul minim. (…) La nivelul salariului minim pe economie nu se poate schimba. Brutul este 1450 de lei. Cheltuiala totală a angajatorului este de 1781 de lei. Angajatorul va fi obligat prin lege ca această cheltuială să se transforme în salariul minim brut. Asta este valabil și pentru sectorul de stat și pentru cel privat. În ceea ce îi privește pe ceilalți, care au peste nivelul minim, vom da o normă tranzitorie prin care angajatul va primi tot suma de bani pe care o avea (…) Nicio lege nu este perfectă. Nu putem garanta că mâine un patron nu va reduce salariul”, a declarat ministrul Muncii, la Antena 3.
Reprezentanţii sindicatelor se întâlnesc vineri cu premierul Mihai Tudose pentru a găsi soluţii financiare compensatorii privind transferarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Premierul Tudose a declarat miercuri, după discuţii cu liderul Cartel Alfa, că „nu s-a luat decizia renunţării la acest transfer”, dar că se caută „o soluţie de compensare sau de implementare a legii salarizării”.
„Nu s-a luat decizia renunţării la acest transfer. Găsim o soluţie de compensare sau de implementare a legii salarizării, dacă se poate să nu mai facem acest transfer, să vedem cum compensăm. De vineri avem un grup de lucru, trebuie să vorbim cu toate confederaţiile sindicale, să fie toată lumea de acord”, a declarat premierul Mihai Tudose, după întâlnirea cu liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Şi liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, după întâlnirea cu premierul Tudose: „A rămas stabilit ca să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar să se analizeze implicaţia acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetare şi să se găsească soluţii legate de acest lucru. În acest sens, a rămas ca vineri dimineaţă, la ora 10.00, toate confederaţiile sindicale să avem o întâlnire cu domnul prim-ministrul şi restul colegilor dumnealui pentru a rezolva acest aspect. Legat de al doilea element, legea 62, modificarea, a rămas să se realizeze un grup de lucru cu ministerele care au implicaţii în construcţia legislativă şi în termen de o lună reprezentanţii angajatorilor şi angajaţilor cu echipa respectivă să finalizeze un proiect de act normativ care să facă modificarea legii dialogului social”.
Despre scandalul transferării contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi despre proetestele sindicaliştilor a vorbit şi președintele PSD. Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Mioveni, că protestele sindicale nu pot determina renunțarea la măsura trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
„Eu zic că discutăm, încă nu a dat verdictul, deci mai avem o speranță. Deci mai avem o speranță, dacă ia în calcul, mai avem o speranță. Dacă ne primește la discuții, da, dacă nu, domnul Hossu (președintele Cartel Alfa Bogdan Hossu — n.r.) să conducă dumnealui guvernul, e foarte simplu. Nu putem să renunțăm la orice măsură care ajută salariații din România pentru că ne speriem de un protest”, a spus Liviu Dragnea, în contextul în care liderul social-democrat a fost întrebat cum comentează faptul că premierul Mihai Tudose ar fi anunțat, după întâlnirea cu sindicaliștii, că este dispus să ia în calcul renunțarea la această măsură.