„În cursul serii trecute, printr-o adresă a inspectorului şef de la Inspecţia Muncii mi s-a adus la cunoştinţă că nu mai sunt fonduri în bugetul Inspecţiei Muncii, respectiv al inspectoratelor teritoriale de muncă, pentru salariile aferente lunii noiembrie. La solicitarea mea de a-mi explica cum s-a ajuns la această situaţie, în condiţiile în care la rectificarea bugetară am solicitat atât Ministerului Muncii cât şi instituţiilor din coordonare să-mi comunice eventuale necesităţi în vederea prezentării lor în Guvern, nu am primit nicio asemenea solicitare de la Inspecţia Muncii, respectiv de la Inspectoratele Teritoriale de Muncă şi cu toate acestea în explicaţia pe care mi-au oferit-o la solicitarea mea înţeleg că dintr-o dată decizia acestei instituţii a fost să plătească datorii restante rezultând din litigii între angajaţii inspectoratelor teritoriale de muncă şi instituţii, vechi de peste doi ani, lăsând astfel bugetele instituţiilor fără resursele necesare pentru plata salariilor”, a explicat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la începutul şedinţei de Guvern de vineri seară.
Violeta Alexandru a precizat că nu i s-a cerut acordul pentru a se face aceste plăţi.
„Mai mult, în timp ce fundamentam o solicitare pentru dumneavoastră şi pentru membrii Cabinetului în vederea găsirii unei soluţii, am aflat din spaţiul public că fiind ordonatori terţiari de credite şi deci având dreptul să ia decizii cu privire la buget şefii Inspectoratelor Teritoriale de Muncă au plătit salarii diminuate aferente lunii noiembrie”, a continuat ministrul.
Violeta Alexandru a anunţat că va face o propunere care să nu-i afecteze pe angajaţii inspectoratelor teritoriale de muncă.
„Dorinţa mea este ca angajaţii să nu sufere şi să propun câteva măsuri administrative cu privire la şefii ITM care au luat asemenea decizii fără să mă informeze (…) Nu în ultimul rând, voi propune o măsură cu privire la inspectorul şef al Inspecţiei Muncii, cel care avea prima datorie să-mi aducă la cunoştinţă eventuale probleme în structura bugetului acestei instituţii”, a mai spus Alexandru.
Premierul Orban i-a spus că trebuie făcut un calcul pentru plata integrală a salariilor, banii putând fi alocaţi din fondul de rezervă ca suplimentare la bugetul Ministerului Muncii.
„Să fie o situaţie clară, bine fundamentată”, a afirmat Orban.
Pe de altă parte, Inspecţia Muncii susţine că a informat Direcţia Economică din Ministerul Muncii, în două rânduri, despre faptul că suma de 8,787 milioane de lei pe care instituţia urma să o primească la rectificare este insuficientă pentru plata integrală a salariilor şi a solicitat o suplimentare de 3 milioane de lei.
Inspecţia Muncii precizează că Direcţia Economică din Ministerul Muncii a sugerat ca, în aceste condiţii, să fie plătite numai salariile nete nu şi contribuţiile sociale ale angajaţilor, măsură cu care conducerea Inspecţiei Muncii nu a fost de acord.
„În data de 26.11.2019, ni s-a solicitat de către ordonatorul principal de credite, MMPS, prin Direcţia Economică, să transmitem sumele necesare pentru plata salariilor aferente lunii noiembrie cu plata în decembrie. Propunerea de rectificare de buget a fost transmisă MMPS în data de 26.11.2019. În data de 29.11.2019, ni s-a transmis că la rectificare urmează să primim, pentru cheltuielile de personal, suma de 8.787.000 de lei, cu recomandarea de a fi repartizaţi pe articole şi alineate, inclusiv virări. În aceeaşi zi, inspectorul general de stat a luat legătura cu Direcţia Economică din MMPS, informând că suma repartizată este insuficientă, fiind nevoie de o suplimentare cu suma de 3.000.000 de lei pentru plata integrală a salariilor. În data de 5.12.2019, prin adresa Inspecţiei Muncii nr. 1356, s-a solicitat Direcţiei Economice, încă o dată, suplimentarea sumei cu 3.000.000 lei, necesară plăţii integrale a salariilor. Menţionăm că la niciuna dintre solicitările noastre enumerate mai sus, trimise MMPS, nu am primit niciun răspuns oficial, mai mult decât atât, ni s-a sugerat, de către Direcţia Economică din MMPS, să plătim doar salariile nete, urmând ca sumele aferente contribuţiilor sociale să fie amânate”, se arată într-un comunicat de presă.
Dantes Nicolae Bratu menţionează, în context, că nici el şi nici conducerea Inspecţiei Muncii nu au fost de acord cu această soluţie propusă şi s-au adresat direct ministrului Muncii, solicitând sprijin pentru obţinerea sumelor necesare.
„Suma de care dispuneam în buget, respectiv 8.787.000 lei, a fost repartizată celor 42 de inspectorate teritoriale de muncă şi Inspecţiei Muncii, conform sumelor alocate în buget, cu precizarea că, de îndată ce vom primi restul sumei de bani de la ordonatorul principal de credite, MMPS, sumele vor fi repartizate cu celeritate inspectoratelor teritorial de muncă”, se mai arată în comunicat.
Totodată, Dantes Nicolae Bratu precizează că, în perioada 18 aprilie – 17 octombrie 2019, a fost detaşat în funcţia de secretar general al ANES (Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse, n.r.), din cadrul Ministerului Muncii. În această perioadă, conducerea Inspecţiei Muncii a fost asigurată de Mihail Adrian Oprescu, detaşat în această funcţie din funcţia de inspector şef al ITM Argeş.
„La revenirea în funcţia de inspector general de stat, domnului Dantes Nicolae Bratu i-a fost prezentată următoarea situaţie financiară a instituţiei: în data de 30.08.2019, cu fila de buget nr. 4663, a fost alocată Inspecţiei Muncii suma de 5.703.000 lei pentru plata hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, restante anilor 2017-2018 şi care, sub sancţiunea penală, trebuia să fie plătite. Menţionăm că aceste plăţi au intrat în bugetul Inspecţiei Muncii în două tranşe: în data de 26.09.2019, 2.986.000 de lei şi, pe 28.10.2019, suma de 2.718.000 de lei, bani care au fost transferaţi către salariaţii beneficiari ai acestor hotărâri. Precizăm că, având în vedere că ordonatorul principal de credite, MMPS, a stabilit destinaţia clară a acestor sume, inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, nu avea dreptul legal să schimbe destinaţia acestor bani pentru plată salariilor curente”, se mai arată în documentul citat.