Principalele declaraţii ale ministrului Muncii, Violeta Alexandru
- Trebuie să ne preocupăm de creşterea pensiilor şi pentru anii următori, dar acest lucru trebuie făcut după ce la finalul anului evaluăm care este situaţia încasărilor după această perioadă cumplită.
- Aceste pensii trebuie să crească cât să acopere rata inflaţiei. Rata inflaţiei este 2,7 la sută, iar noi am crescut la 14 la sută procentul de creştere al pensiilor. Am constant preocupaţi să nu acopere minimal, ci să fie o creştere care să permită oamenilor să-şi acopere nevoile.
- Ne preocupă un calendar al creşterii şi pentru anii viitori, dar acest lucru trebuie făcut în mod evident pe baza evaluării după ce va rezulta la finalul acestui an.
- Această creştere trebuie susţinută de resursele bugetare pentru că nu de puţine ori ne-a fost atrasă atenţia tuturor celor care suntem în poziţii decizionale de către CCR că odată emisă decizia de pensionare nu revii asupra ei.
- Orice promisiune de a creşte peste puterea bugetului de a o susţine este o promisiune ireponsabilă. E vorba şi de pensii şi de alocaţii.
Violeta Alexandru, despre creşterea pensiilor cu 10 la sută de la 1 ianuarie
- Nu vă pot confirma un asemenea procent.
- Cei mai mulţi dintre pensionari înţeleg de ce s-a luat această decizie. Am avut discuţii aplicate cu domniile lor ( cu reprezentanţii pensionarilor). Sunt şi lideri în asociaţiile de pensionari care, deşi înţeleg, am informaţii că au fost în întâlniri cu PSD şi li s-a cerut să aibă un discurs agresiv, ceea ce nu este bine să se întâmple.
- Am auzit sugestii inclusiv despre supraimpozitarea muncii pentru a putea să genereze o contracţie. În piaţa muncii, veneau şi spuneau să se ia din bugetul Apărării şi să se dea la pensii. Nu aceasta este soluţia.
- Soluţia este o creştere echilibrată care să fie susţinută în buget şi Guvernul este responsabil să gândească atât la creşterea de anul viitor, cât şi cea din anii ce vor veni.
- Oamenii trebuie să înţeleagă că de promis este uşor, că, de fapt, se gând iluzii şi atâta vreme cât nu ai resurse în buget, iar anul acesta bugetul este extrem de încercat de tot ce s-a întâmplat în perioada pandemiei.
Despre problemele din casele de pensii. „Foarte mulţi dintre angajaţi sunt plafonaţi”
- Ştiu că avem o problemă în casele de pensii cu modul în care se comunică. Foarte mulţi dintre angajaţi sunt plafonaţi, sunt obosiţi, lipsiţi de orice fel de disponbilitate să-şi schimbe atitudinea faţă de pensionari.
- Pot să înţeleg că unii dintre dânşii chiar sunt obosiţi. Alţii au îmbrăcat haina omului obosit şi nu le mai face plăcere să lucreze în acest domeniu.
- Se vede din lipsa lor de atenţie faţă de pensionari. Se vede că nu mai au răbdare să asculte ceea ce pensionarul are de întrebat. Ştiu ei bine de la început ce trebuie să răspundă.
- Le-am cerut, de la şefi, să iasă cât mai mult în întâmpinarea pensionarilor.
Despre revizuirea pensiilor care au fost calculate în minus
- Odată ce alegerile parlamentare se vor încheia şi avem majoritatea parlamentară, vom fi pregătiţi cu un întreg şantier de lucru pentru a putea face corecturile necesare în cadrul legislativ.
- Pentru moment, am intervenit punctual acolo unde au fost cele mai mari probleme. A bulversa şi mai mult în acest moment casele de pensii cu noi şi noi modificări care, odată ajunse în Parlament, sunt schimonosite de majoritatea actuală PSD pentru că se întorc cu totul diferit faţă de ce iniţiem, ar fi o greşeală a mea pe final de mandat, dar este un şantier pe care trebuie să-l deschidem şi să-l ducem împreună.
- A bulversa tot sistemul mi se pare o greşeală strategică.
- Priorităţile mele au fost: reducerea întârzierilor în dosarele de recalculare, emiterea de decizii cât mai repede pentru oameni care trăiau din ultimele rămăşiţe din salariu, pensii calculate greşit, răspuns oamenilor atunci când au întrebări, oferit buletinul de calcul ca să înţeleagă cum s-a ajuns la respectivul cuantum al pensiei, angajatori informaţi ca să ştie ce trebuie să pregătească pentru angajaţi să poată să aibă dosarul gata, iar timpul pentru procesarea primei decizii să fie mult mai scurt.
- Am văzut situaţii anormale precum cea generată la Alba Iulia de o eroare a angajaţilor, o eroare umană până la urmă. Printr-o prevedere din lege care spunea că termenul se prescrie dacă pensia nu este calcutată greşit, inclusiv pentru situaţiile pentru care statul era vinovat, am luat măsuri imediat şi am luptat în Parlament să se modifice cadrul legislativ astfel încât oamenii să nu sufere de pe urma unor greşeli pe care le face statul.
Despre scanarea cărţilor de muncă
- Avem în lucru un act normativ care vizează două aspecte. Pe de o parte, posibilitatea celor care nu au stagiul minim de cotizare să îşi poată cumpăra ani de pensie din spate să îşi poată completa acel stagiu minim de cotizare şi să beneficieze de pensie. Pe de altă parte, vizează o problemă pe care am cercetat-o încă din primăvara acestui an. E vorba despre scanarea cărţilor de muncă, carnetelor de muncă.
- Multe dintre aceste scanări sunt de proastă calitate. Nu se disting. Scanarea nu a fost făcută corespunzător. Nu sunt scanate toate filele carnetului de muncă sau nu au fost introduse datele.
- Prevederea pe care o vom introduce în actul normativ va fi o prevedere prin care persoana vizată să fie de acord. Poate că apreciează că ceea ce este acolo scris nu coincide cu realitatea efectivă. Oamenii ştiu cel mai bine unde au lucrat şi ce documente pot produce.
- Unii dintre angajatori nu au trecut corespunzător în carnetul de muncă. Nu vreau să văd un conflict între angajaţii caselor de pensii şi pensionari.
- România este foarte în urmă ca gestionare a acestui proces de colectare a datelor. Cu siguranţă, viitorul ministru, cine se va ocupa de acest domeniu, pentru că nu am de unde ştiu, trebuie să integreze şi mai bine bazele de date ale caselor de pensii cu cele ale Ministerului Finanţelor.
- Statul şi-a bătut joc de informaţii şi de oameni. Acest lucru au fost fie fiscal, fie sub alte forme, aduse la cunoştinţa statului. Nimeni nu s-a preocupat să existe o compatibilizare a bazelor de date.
Despre recalcularea pensiilor
- Ne apropiem la trei sferturi din casele de pensii care au zero la capitolul dosare de pensii recalculate, pe baza documentelor aduse de persoane.
Violeta Alexandru: „Se poate. Am scos dintr-o stare de încremenire un sistem”
- Se poate face treabă. Am scos dintr-o stare de încremenire un sistem care mergea inerţial şi am făcut să se mobilizeze şi să arate care sunt cei care fac treabă şi care sunt cei care nu pot ţine pasul.
- Recalcultări s-au făcut. Suntem pe zero cu deziciile de recalculare la cele mai multe dintre casele de pensii. Mai am şi restanţe. Nu mă las până la ultimul dosar.
Despre indemnizaţia de şomaj şi salariul minim pe economie
- Indicele social de referinţă este oportun să discutăm despre creşterea lui, dar nu în maniera aceasta populistă în care o face PSD-ul şi cum o propune în Parlament.
- La totul face la fel. Totul se dublează, totul se triplează. Ştiu foarte bine că bugetul nu poate susţine această abordare populistă de a dubla şi a tripla, dar nu e nimic. La promisiuni suntem campioni.
- Am spus în Comisia de Muncă foarte clar: asemenea propuneri de mărire de la 500 la 1.200 se fac doar dacă identifici în buget sau ai un fundament în situaţia bugetară.
- PSD ştie că nu există acest lucru, dar în mod cinic continuă să facă asemenea propuneri care nu au cum să se reflecte în posibilităţile financiare.
- Cu privire la salariul minim, sunt un om responsabil şi nu mai vreau să facem discuţii pe ultima sută de metri. Anul trecut am declanşat un proces de consultare pentru a asculta toate părţile.
- Creşterea salariului minim trebuie să ţină cont de nevoile oamenilor, dar şi de posibilităţile mediului economic de a susţine o creştere.
- Suntem datori să ne întoarcem în aceste discuţii la ceea ce s-a întâmplat în acest an, o situaţie de contracţie economică extraordinară generată de pandemia de COVID pe care nu a dorit-o nimeni şi a avut un impact direct asupra economiei.
De asemenea, ministrul Muncii e aşteptat să dea explicaţii despre ce trebuie să facă cei din grupele speciale de muncă, despre recalcularea celor cinci milioane de pensii şi majorarea punctului de pensie la 1.885 lei.