Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat că deocamdată nu se pune problema creșterii vârstei de pensionare.
”Este o trimitere în PNL la acest subiect. Eu cred că în România problema este cu totul și cu totul alta. Noi trebuie să luptăm foarte mult să creștem speranța de viață în România și mai ales speranța de viață sănătoasă, după care să vedem și dacă este oportun sau nu să începi astfel de discuții”, a spus Marius Budăi pentru Antena 3.
Citește și: Pensii 2023. Legea pensiilor nu este gata, eventualele majorări vin abia în 2024
Budăi a vorbit și despre creșterea salariului minim. Ministrul Muncii a explicat că salariul minim a fost majorat la început de 2023 și că deocamdată nu se pune problema unei alte majorări anul acesta.
„În acest an noi am avut discuție și la sfârșit, în decembrie 2022 am avut o hotărâre de guvern a discuțiile cu partenerii sociali în Consiliul Național Tripartit, unde s-a crescut salariul minim de la 2.550 lei la 3.000 lei cu 200 lei din cadrul celor 3.000 lei ne-fiscalizat.
Deci am înțeles și statul să vină în sprijinul mediului privat cu această măsură, plus cu discuțiile pe care le-am avut cu partenerii sociali din domeniul construcțiilor s-a ridicat salariul minim în construcții de la 3.000 la 4.000.
Consider că salariul minim trebuie să crească, o să fie o creștere în continuare, însă această creștere nu poate fi de pe o zi pe alta, pentru că stricăm planurile de business al mediului de afaceri și aceste lucruri trebuie făcute doar prin dialogul cu mediul de afaceri. Vedem în acest an dacă mai este oportună o creștere din punct de vedere financiar pentru salariați, dar trebuie să avem aceste discuții. Deocamdată nu, nu se pune problema”, a mai spus Marius Budăi.
Citește și: Pensia de agricultor, egală cu venitul unui român care nu a muncit nici măcar o zi în viața sa
Despre legea salarizării din sistemul public, ministrul Budăi a spus că ”suntem în discuții cu fiecare minister în parte acum, agreem solicitările dumnealor, le concentrăm într-un material, facem o analiză de impact împreună cu Banca Mondială, avem o linie de dialog ulterioară și o direcție de demers, pornind de la a viza pe legea 153, după care declanșăm discuțiile cu partenerii sociali, cu sindicatele, pentru că așa este normal să avem partenerii sociali”.