Marius Budăi are veşti bune pe final de an. Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sau şomeri de lungă durată primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată, o sumă în cuantum de 2.250 lei.
Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sau şomeri de lungă durată primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni, în condiţiile prevăzute de art.85 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
De asemenea, statul subvenţionează cheltuielile cu forţa de muncă pentru încadrarea de persoane cu handicap, pentru angajarea şomerilor care în termen de cinci ani de la angajare îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensie anticipată parţială sau limită de vârsta, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensie anticipată.
Ministerul Muncii a decis să implementeze două astfel de proiecte finanțate din fonduri europene, cu destinația clară de a angaja tinerii și persoanele peste 45 de ani.
Ministrul muncii Marius Budăi a oferit mai multe detalii despre acest demers printr-un mesaj publicat pe Facebook. ”Sprijinirea mediului de afaceri pentru a-și apăra locurile de muncă existente, dar și pentru crearea de noi locuri de muncă, a fost permanent o prioritate pentru mine și pentru PSD!
În acest sens, am atras noi fonduri europene pentru subvenționarea angajării tinerilor, dar și a persoanelor peste 45 de ani! MMSS, prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), va implementa, în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023, două noi proiecte: ”PRO NEETs RMPD – Stimularea integrării absolvenților NEETs pe piața muncii” și ” PROACCES 4 – Subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri”, cofinanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.
Valoarea celor două proiecte este de 57 milioane de euro. Banii sunt destinați angajatorilor care încadrează în muncă persoane din aceste categorii de persoane, iar prin aceste proiecte venim atât în sprijinul mediului de afaceri, cât și în cel al șomerilor”, a transmis Budăi pe Facebook.
Specialiştii bagă frica în români: preţurile vor creşte şi în 2023. Se anunţă o criză economică de proporţii
De asemenea, Guvernul României organizează, în paralel programul ”Femeia Antreprenor – 2022”, prin care firmele conduse de femei pot obține sume importante de bani pentru dezvoltare. ”Antreprenoriatul românesc s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Cu toate acestea, putem constata că, deşi numărul afacerilor înfiinţate de către femei este în creștere, încă există diferențe semnificative comparativ cu afacerile fondate de bărbați.
Astfel, prin programul de finanţare «Femeia Antreprenor» dorim să încurajăm egalitatea de șanse în mediul antreprenorial și să diminuăm decalajul dintre femeile și bărbații antreprenori”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a decis să finanțeze minim 1.000 de societăți, bugetul programului pentru anul 2022 fiind de 197 milioane de lei.