„(…) Am costatat că erau aproximativ 7.000 de persoane care au avut scăderi de venituri, dintre care mai mult de jumătate erau în două spitale. Asta ca să înţelegem cât de subiectiv s-au aplicat legea şi regulamentul de sporuri. Aş vrea să subliniez că se fac modificări la Legea salarizării, dar că aceste modificări vor viza strict modul de acordare a sporurilor, nu vom umbla la grila de coeficienţi sau alte prevederi ale legii, cu excepţia coeficientului pentru director de îngrijiri, unde ne vom întoarce la forma iniţială a legii din iulie 2017. Practic, abrogând un articol care s-a aprobat în Parlament”, a declarat Olguţa Vasilescu.
Ea a spus că una dintre măsurile importante este scoaterea gărzilor efectuate de medici şi asistente în afara plafonului de 30 la sută, ca pondere în totalul cheltuielilor cu personalul pentru fiecare ordonator de credite, susţinând că astfel se vor rezolva foarte multe probleme.
Ministrul Muncii a spus că nu vor mai fi motive pentru diminuarea sporurilor la medici, iar această categorie va avea certitudinea că toate gărzile efectuate vor fi plătite şi că prin aceasta nu le vor mai fi limitate celelalte sporuri la care au dreptul.
De asemenea, pentru unităţile unde vor fi suplimentate sporurile aprobarea se va face prin hotărâre de Guvern, cu motive foarte bine fundamentate, a mai spus ministrul Muncii.
„Guvernul a luat decizia ca pentru spitalele de monospecialitate, psihiatrie, tuberculoză, dar şi anumite servicii judeţene de ambulanţă, cum ar fi Ambulanţa Bucureşti, să se permită în condiţii bine justificate o suplimentare de sporuri determinată de specificul acestor specialităţi. Aprobarea acestor situaţii se va face prin hotărâre de Guvern cu motive foarte bine fundamentate. Sunt deja mai multe revendicări care au fost rezolvate până la această dată. De exemplu, s-a solicitat ca moaşele să fie asimilate activităţii desfăşurate de asistente pentru a beneficia de o creştere accelerată a salariilor până în anul 2022, dar această revendicare era deja rezolvată din punctul nostru de vedere prin asimilarea funcţiei de moaşă sau soră conform legii 95/2006 şi în acest sens au fost şi transmise deja precizări de către Minsiterul Sănătăţii, dar din păcate în 20 la sută dintre spitale ele nu s-au aplicat. Apoi avem pragul minim în regulamentul de sporuri. A fost una dintre revendicări să se asigure acest prag minim care s-a negociat prin regulamentul de sporuri. Nu am umblat şi nici nu intenţionăm să modificăm acest prag minim. În ceea ce priveşte negocierea contractului colectiv, iarăşi o revendicare deja a fost soluţionată, ieri la Ministerul Sănătăţii având loc prima negociere în acest sens”, a mai declarat Olgu’a Vasilescu.
Ea a avertizat că şi autorităţile locale şi managerii trebuie să respecte atât legea, cât şi regulamentul de sporuri, susţinând că aplicarea măsurilor anunţate depinde în mod direct de respectarea acestor reglementări de către managerii de spitale şi de către autorităţile locale.
„Am avut cazul de la Oradea, un caz foarte ciudat, în care s-a emis o hotărâre de consiliu local care ar fi trebuit să modifice o hotărâre de Guvern, ceea ce este totalmente ilegal. Corpul de control al prim-ministru este pregătit să intervină în orice situaţie de acest gen. O modificare importantă este aceea că se acordă sume compensatorii pentru toţii angajaţii din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri faţă de luna februarie 2018, suma compensatorii va acoperi integral această diferenţă, deci nu mai putem vorbi despre vreo scădere de venituri în sistemul sanitar. Astăzi am hotărât să introducem un nou filtru în lege, astfel încât să nu mai rămână în arbitrarul managerilor de spitale şi al autorităţilor locale să aloce sporuri pe criterii subiective. Nu a fost în intenţia legiuitorului ca veniturile să scadă în sistemul de sănătate”, a adăugat ministrul Muncii.