Ministrul Muncii, negocieri în stradă cu protestatarii disperați din Sănătate. Protestatarii i-au spus ministrului Budăi că sunt nemulțumiți de faptul că legea salarizării unitare nu a fost modificată conform cerințelor angajaților din Sănătate, iar personalul nemedical din sistem nu beneficiază nici acum de sporurile salariale de risc.
”Legea salarizării unitare nu a reușit să fie modificată așa cum noi ne-am dorit. Sperăm ca această nouă lege a salarizării unitare la care lucrați acum să remunereze corespunzător personalul nemedical din Sănătate pentru că acest personal, din păcate a fost de-a dreptul ignorat de legea salarizării în vechea lege a salarizării. Ni s-a tăiat dreptul la spor în vechea lege, deși cu toții am lucrat în condiții de pericol, în condiții în care cu toții ar fi trebuit să primim sporul de pericol, nu l-am primit. Au fost spitale de tuberculoză, au fost spitale de psihiatrie în care s-a considerat că personalul nemedical nu este expus niciunui risc. Ne dorim ca întreaga echipă care lucrează într-un spital să beneficieze de aceste sporuri de risc, ne dorim să fim remunerați corespunzător muncii pe care noi o depunem”, i-au spus protestatarii ministrului Muncii.
La rândul său, ministrul Muncii, Marius Budăi, a subliniat că a fost și va rămâne mereu deschis la discuţii cu sindicatele, pentru a soluționa revendicările angajaților din sistem.
”Am fost şi voi fi mereu deschis la discuţii cu sindicatele, în vederea găsirii unor căi rezonabile pentru soluţionarea revendicărilor acestora! Astăzi am coborât, din nou, în stradă, în faţa Ministerului Muncii, pentru a discuta cu membrii Uniunii Naţionale a Sindicatelor TESA din Sănătate, afiliată la Confederaţia Sindicală Naţională Meridian”, a transmis Marius Budăi, într-o postare pe Facebook.
Sindicaliștii din Sănătate au transmis că așteaptă publicarea noului proiect de lege a salarizării, iar în funcție de cum va arăta aceasta vor acționa prin toate mijloacele legale pentru stoparea discriminării.
”Uniunea Sindicatelor Tesa Din Sanatate aşteaptă publicarea proiectului de lege a salarizării pe data de 15 iulie 2023, aşa cum a fost anunţat, iar în funcţie de cum va arăta acesta, va acţiona prin toate mijloacele legale pentru stoparea discriminării, susţinerea revendicărilor şi restabilirea drepturilor acestor salariaţi din sistemul sanitar, în caz contrar vor relua acţiunile de protest, care ar putea culmina cu greva generală”, au mai transmis sindicaliştii.
Potrivit protestatarilor, demonstarția de vineri a fost menită să atragă atenţia ministrului Muncii şi guvernanţilor că o nouă discriminare a unor categorii de salariaţi din sistemul sanitar, în noua lege a salarizării, este de neacceptat.
”De 6 ani, categorii importante de salariaţi din sistemul sanitar, au fost grav discriminate de actuala Lege a salarizării nr.153/2017. Este vorba în primul rând de personalul nemedical tehnic-economic-administrativ (TESA), dar şi de personalul BBC (biologi, biochimişti, chimişti), psihologi, personal auxiliar-sanitar. Au fost create astfel adevărate prăpăstii salariale între personalul medico-sanitar şi celelalte categorii de salariaţi (situaţie unică in Europa), iar acest lucru a condus la un profund sentiment de nedreptate, care este deja cronicizat în rândul lucrătorilor din sănătate”, au mai spus sindicaliştii.