UPDATE: Proiectul Legii salarizării unitare există şi, potrivit ministrul Muncii, Ana Costea, în această săptămână este posibil să fie discutat cu premierul Dacian Cioloş, ministrul refuzând să dea orice fel de detalii despre el pentru că nu doreşte „să ceeze confuzii în rândul oamenilor”.
„Proiectul există, se calculează să vedem care este sustenabilitatea, nu este altceva şi nu-l ascundem. (…) Eu sper ca în această săptămână să discutăm cu premierul, pentru că am făcut şi nişte calcule, am încercat să găsim soluţii prin care să asigurăm totuşi posibilitatea de aplicare, deci să decidem cu privire şi la varianta care să fie sustenabilă”, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Ana Costea, la Parlament.
Ea a refuzat să dea orice fel de detalii din proiectul Legii salarizării, precizând că este unul important şi nu doreşte să creeze confuzii.
„Nu doresc să majorez aşteptările sau să creez confuzii în rândul cetăţenilor, de aceea nu doresc să emit cifre, variante până când nu se cade de acord asupra căreia din variante şi care să fie şi sustenabilă. (…) Nu doresc să vin cu lucruri care să nu aibă o acoperire, pentru că este mult prea important acest proiect pentru ca să pot să mă hazardez să vin cu cifre, după aceea să vin să spun staţi că nu”, a arătat Costea.
Referitor la procentul de 12% creştere în următorii 3 ani pentru salariile bugetarilor, ministrul Muncii a precizat că nu ştie de unde a ieşit această cifră.
„Nu ştiu de unde îl aveţi. (…) Pe timpul consultărilor s-au făcut îmreună cu Finanţele tot felul de calcule, deci nu acesta trebuie neapărat să fie procentul. De aceea vă spun, eu nu am să mă hazardez să emit niciun fel de procente, cuantumuri sau detalii până în momentul în care nu se va şti foarte clar care este varianta pe care mergem”, a spus ministrul Muncii.
Potrivit România TV, ministrul Muncii Ana Costea nu a venit, marţi, în Parlament, cu forma finală a proiectului legii salarizării.
Întârzierea aplicării legii salarizării ar putea costa statul roman 1 miliard de lei pe an. Asta pentru că sunt aproape 300.000 de bugetari care vor merge în instanță să dea statul român în judecată pentru că sunt angajați cu funcții, experiență și responsabilități diferite, dar iau același salariu.
„Comisia interministerială care s-a făcut şi toate audierile ministerelor aveau ca scop identificarea disfuncţionalităţilor. Practic, memorandumul de constituire a comisiilor a identificat şase disfuncţionalităţi şi acestea dacă s-ar corecta ar costa undeva între 1-1,2 miliarde de lei pe an. Trebuie să existe o voinţă politică. Încadrarea defectuasă a fost sancţionată de Curtea Constituţională în decembrie 2015 care a prevăzut drepturile lucrătorilor legate de proasta aplicare a legii”, a declarat Bogdan Hossu, preşedinte Cartel Alfa.
Citeşte şi: LEGEA salarizării, AMÂNATĂ. Vasile Dîncu: „Salarizarea unitară va veni de la următorul buget” VIDEO
Ministrul Finanțelor nu a dat detalii privind impactul bugetar al acestei legii salarizării.
„Există un impact bugetar pe care îl luăm în calcul pe termen scurt, pe termen mediu. Este vorba de impactul brut, impactul net… sunt multe detalii la care lucrează colegii mei și cei de la Ministerul Muncii deoarece, cum vă spuneam, vrem să punem pe masa Guvernului și a Parlamentului o lege bună”, a precizat Anca Dragu.
În privința salariului minim, ministrul Finanțelor a spus că rămâne în vigoare decizia adoptată încă de la finalul anului trecut, de majorare la 1.250 de lei începând cu data de 1 mai 2016.
CITEŞTE ŞI: Legea salarizării: Cele 3 variante ale Guvernului. Cât vor câştiga profesorii şi funcţionarii