Ministrul Muncii: Problema sindicatelor din Educaţie nu este că ei nu câştigă, ci faptul că sectorul de Sănătate câştigă

Problema reprezentanților din Educație, în acest moment, nu este că ei nu câștigă, ci că sectorul de Sănătate câștigă, dar în condițiile de responsabilitate fiscal-bugetară actuale, nu puteau să existe așteptări că toată lumea va primi sume enorme de bani, a declarat, marți, într-o conferință de presă, susținută la Palatul Victoria, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.
Filip Stan
17 mai 2016, 18:17
Ministrul Muncii: Problema sindicatelor din Educaţie nu este că ei nu câştigă, ci faptul că sectorul de Sănătate câştigă

Discutăm de Educație, unde colegii de la sindicate s-au înfierbântat puțin astăzi. Cred că existau niște așteptări vehiculate în ultima vreme referitoare la prioritizarea ambelor sectoare — Sănătate și Educație—în mod similar. Nu poți să construiești două sectoare prioritare pe un context de inechități transversale pe tot sistemul bugetar. Aș vrea să reținem cu toții următorul aspect: cei de la Educație nu doar că nu pierd nimic, ci câștigă la nivel de unitate rezolvarea acelorași disfuncționalități și unde pot să-și demonstreze la nivel de unitate capacitatea de reformă. Atâta timp cât ei nu pierd nimic, cât anul trecut au avut o creștere salarială de 26,78%, și care a fost aplicată pe toată grila cap-coadă, nu pe principiul de distribuție, nesugerând că salariile sunt suficiente în sistemul respectiv, vorbim totuși despre un procent de 26,78%„, a afirmat Pîslaru.

Ministrul Muncii a menționat, totodată, că în această perioadă mesajul este de solidaritate pentru a rezolva problemele din toate sectoarele.

Ei (sindicaliștii din Educație, n.r.) ar trebui să se bucure pentru că și copiii profesorilor respectivi se vor duce într-un sistem de sănătate care se reformează. Prin urmare, problema lor în acest moment nu este că ei nu câștigă, ci că cei de la Sănătate câștigă. Și atunci ne punem problema: ce ar fi trebuit să facem? Să ne concentrăm pe Educație și să nu se concentrăm pe rezolvarea disfuncționalităților de încadrare din restul sistemului? În condițiile de responsabilitate fiscal-bugetară, nu puteau să existe așteptări că toată lumea va primi sume enorme de bani. Mesajul este de solidaritate. Nu putem să rezolvăm toate sectoarele în același timp în condițiile actuale fiscal-bugetare„, a spus Pîslaru.

Potrivit oficialului, noul proiect de ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice va intra în dezbatere publică, iar în ședința de Guvern din 1 iunie ar urma să fie adoptat.

Vă confirm faptul că proiectul intră în dezbatere publică, dar dezbaterea publică nu va însemna că eu stau și aștept să văd ce zice lumea. Ne vom întâlni inclusiv cu sindicatele din Educație, pe care îi aștept să nu se mai ridice de pe scaun și să plece. Au ieșit din sală cu 10 minute înainte pentru că au înțeles că nu vor beneficia de aceeași grilă ca cei din Sănătate. Am toată deschiderea să discutăm și îi voi invita să la discuții săptămâna viitoare. Pe 1 iunie, dacă lucrurile vor fi în regulă și vom organiza Consiliul Național Tripartit pentru a valida această propunere de ordonanță, se va propune în ședința de Guvern spre adoptare, cu implementare începând cu luna august 2016, ceea ce înseamnă salarii în plată în septembrie 2016. O parte din bani vor fi alocați la rectificarea bugetară„, a subliniat Pîslaru.

Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au afirmat, marți, după întâlnirea cu ministrul Muncii, că proiectul Ordonanței privind salarizarea în sectorul bugetar este nul din punctul lor de vedere și consideră că Educația a fost abandonată.

„Ne așteptam la o lege a salarizării care să creeze un orizont pentru oamenii din sistem. Această Ordonanță pentru noi este nulă. Nu vreau să spun că este pentru Sănătate. Este un sector care într-adevăr se confruntă cu probleme. Știm foarte bine ce se întâmplă și știm despre acel exod al medicilor, dar știm că există două domenii în România care ar trebui tratate cu prioritate: Educația și Sănătatea. Din păcate, Educația a fost abandonată în acest moment”, a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu, la finalul discuțiilor de la Ministerul Muncii.

Acesta a precizat că miercuri va avea loc ședința Colegiului liderilor și se va lua o decizie.

„Mâine vom informa liderii și avem o lună până la finalul anului (școlar — n.r.). Oamenii se vor decide ce vor face. Nu pot să pronunț acum cuvântul grevă”, a spus Hăncescu.

În ceea ce privește Fondul de premiere de 2% propus în proiectul Ordonanței, liderul FSLI a subliniat că apreciază „efortul ” Guvernului și că „este prea mult acest deranj”.

„Este vorba de 2% și Guvernul face efortul în ghilimele. Vrea să introducă criterii de performanță pentru acest doi la sută. Este prea mult acest deranj. Doi la sută știm foarte bine că este o sumă infimă. Acest fond de premiere a funcționat în învățământ și în tot sistemul bugetar. Și Guvernul consideră că aceasta este o facilitate pentru învățământ și dorește performanță plecând de la acest fond de premiere de 2%. Este prea mult”, a afirmat Simion Hăncescu, precizând că nu au avut loc negocieri, doar „ni s-au prezentat trei variante pe care Ministerul Muncii le-a avut în vedere”.

Reprezentanții sindicatelor au avut marți o întâlnire cu ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, pentru consultări referitoare la OUG privind salarizarea personalului bugetar.

Restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate și introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță pentru personalul din sistemul de sănătate și pentru personalul didactic și didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificări aduse de proiectul de OUG privind salarizarea bugetarilor.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanță de urgență, în sistemul de sănătate, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate și în Învățământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii unor criteriilor de performanță, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale.

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
S-a aflat adevărul despre Băsescu. Greșeală monumentală a fostului președinte
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
România are CEL MAI MARE preț la gaze naturale din regiune! Grecia și Bulgaria sunt în spatele nostru
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Cum scapi rapid de mirosul de pisică din casă. Aceasta este cea mai ieftină soluție
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Un tânăr de 19 ani și-a găsit sfârșitul în lacul Colibița. Se afla cu prietenii la scăldat când s-a dezechilibrat și a căzut de pe ponton
Capital.ro
Toți șoferii, la control. Se rețin permisul și talonul auto. Nu se mai acceptă încălcarea acestor reguli
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Chinurile Ioanei, fata maltratată de iubitul polițist: Violată de tată, părăsită de mamă! "Mi-a zis că e sfâșiată"
substantial.ro
Primăria Veneției recrută noi gondolieri pentru a păstra tradiția de secole
MediaFlux
ȘOC în SUA! Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP să o BATĂ pe KAMALA HARRIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...