Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că dorește ca bugetul de stat să nu fie construit în urma unor calcule electoraliste sau interese partizane.
„Ne aflăm în perioada imediat premergătoare construirii bugetului. Îmi doresc ca el să fie rezultatul unei viziuni, al asumării unor obiective în interesul întregii societăți și al respectării angajamentelor luate de întreaga clasă politică, nu al unor calcule electoraliste sau interese partizane. Practica direcționării de resurse de la bugetul statului pentru a influența procesul electoral nu are ce căuta într-o democrație puternică. Renunțarea la un asemenea mod de lucru ar fi tocmai expresia unui comportament responsabil„, a afirmat Klaus Iohannis.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a fost întrebată cum comentează afirmaţiile şefului statului.
„Nu l-am ascultat pe Klaus Iohannis. Este normal să existe o îngrijorare, dar dacă se va explica corect ce înseamnă aceste creşteri salariale, în special în domeniile pe care le-am adordat, educaţie şi sănătate, sunt convinsă că va fi alta abordarea„, a spus Plumb.
În ceea ce priveşte legea salarizării, Rovana Plumb a precizat: „Vom avea discuţii cu delegaţia Comisiei Europene. Angajamentul nostru este ferm în ceea ce priveşte legea salarizării. Unul dintre principiile de bază este cel al sustenabilităţii şi vom urmări să ne încadrăm în spaţiul fiscal bugetar, aşa cum ne-am angajat.
În zona magistraţilor ar fi trebuit să se facă nişte clarificări, în aşa fel încât munca pe care o fac să fie corect remunerată. Sperăm ca până la finalul acestei săptămâni să finalizăm şi acest domeniu”.
„Cu FMI am avut discuţii săptămâna trecută în ceea ce priveşte legea salarizării, salariul minim pe economie, majorarea pensiilor cu 5%. dacă va fi nevoie, săptămâna aceasta vom discuta şi cu Comisia Europeană„, a adăugat Plumb.
Cât priveşte numărul ajutoarelor de căldură, ministrul a arătat că, în acest an, se menţine acelaşi număr de solicitări, în jur de 1.100.000.
„Din 2017 vom veni cu o nouă lege, o altă viziune în ceea ce priveşte modul în care abordăm zona de asistenţă a grupurilor vulnerabile şi este vorba de legea venitului minim de inserţie, care se află pe site-ul Ministerului Muncii. Practic, introducem în Europa noua viziune pe care România doreşte să o aibă în ceea ce priveşte asistenţa socială”, a conchis Plumb.