Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, îi îndeamnă pe românii să nu accepte să lucreze fără toate veniturile declarate sau la negru pentru că dacă acceptă acest compromis acceptă şi că vor avea pensii mai mici.
„Românii să nu accepte să lucreze fără toate veniturile declarate, fiindcă dacă ai acceptat asta înseamnă că ai acceptat un compromis şi cu privire la pensia ta. Este foarte important ca românii să înţeleagă că fiecare tip de venit, dacă este purtător de contribuţii de asigurări sociale, înseamnă că vei avea şi o pensie mai mare şi trebuie de fiecare dată să fie atenţi la acest aspect”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu duminică seară, într-o emisiune la România Tv.
Aceasta a amintit că noua lege a pensiilor recunoaşte sporurile nepermanente, al treisprezecelea salariu, acordul global „astfel încât toate veniturile purtătoare de contribuţii de asigurări sociale să fie luate în calcul” atunci când sunt stabilite punctele de contributivitate folosite la calcularea pensiilor.
Totodată, Simona Bucura Oprescu i-a asigurat pe români că toate pensiile vor fi recalculate. Aceasta a dezvăluit, în exclusivitate pentru România TV, că procesul de reevaluare se apropie de final, urmând ca de la 1 septembrie deciziile de recalculare ale pensiilor să ajungă, prin Poșta Română, la pensionarii români care au contribuit la bugetul de asigurări sociale de stat.
„Toate pensiile vor fi recalculate. Fac foarte mult teren, întâlnesc foarte mulți pensionari și mulți dintre aceștia, în funcție de tipul de pensie pe care îl primesc întreabă: „Dar pensia mea va fi recalculată?”. Da, toate pensiile vor fi recalculate, suntem în grafic atât la Casa Națională de Pensii Publice, cât și la casele teritoriale de pensii, cât și la minister.
În primul rând, vreau să le mulțumesc colegilor noștri de la CNPP și casele teritoriale de pensii, fiindcă joi când am vorbit ultima oară cu domnul președinte și doamna secretar național de la CNPP aveam deja 99,9% procesul de reevaluare, ceea ce înseamnă că deja datele cu privire la drepturile de asigurări sociale ale românilor sunt introduse, sunt preluate din format letric, așa cum au fost până acum, acele dosare cu șine, acele dosare vechi pe care le aveam, fie că aveam români care au ieșit la pensie pe Legea 27/1966 până la 263/2010, aveam toate datele greu de accesat, lucrătorii de la casele de pensii trebuiau să caute în documente pe hârtie, în format letric. Azi, acest proces de introducere a datelor în format electronic este aproape a fi finalizat, ceea ce este o veste foarte bună pentru români”, a declarat Simona Bucura Oprescu, în direct la România TV.