Ministrul Muncii a vorbit duminică despre creşterea pensiilor şi salariilor de la 1 ianuarie 2023. Marius Budăi a dat asigurări că în această săptămână coaliţia de guvernare va veni cu o decizie clară asupra procentului de majorare a pensiilor.
Totodată ministrul a subliniat că toată lumea va știi punctual ce cuprinde anvelopa de 15% pentru creşterea pensiilor, iar din 1 ianuarie 2023 cu siguranța pensionarii îşi vor primii banii.
„PSD am pus pe masă o majorare echitabilă, egală la valoarea punctului de pensie și în aceeași anvelopă bugetară să avem măsuri, măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile.
Vorbim de creșteri de venituri, vorbim de măsuri de sprijin pentru cei cu pensiile mai mici. În acest moment există înțelegerea că atât mâine cât și poimâine vom avea întâlniri unde vom lua decizia finală, după care vom comunica. Și asta este un lucru foarte bun, pentru că trebuie să comunicăm public și să închidem odată acest dialog.
Momentul intrării în vigoare este clar agreat în coaliție 1 ianuarie 2023, deci aicea nu avem nicio problemă. Celelalte pe scenarii le vom le vom agrea în coaliție și vom comunica. Eu cred că este momentul să avem puțină decență să nu mai comunicăm un public pe anumite scenarii, să luăm decizia și chiar să trecem la implementare”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii la Antena 3
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie pragul de 9,4% din PIB pentru pensii, care este cuprins în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precizând că pericolul vine în majorările ulterioare. El a precizat că nu există în niciun stat al Uniunii Europeană o asemenea măsură.
Marius Budăi a fost întrebat, duminică, la Antena 3, dacă se va mai încerca renegocierea pragului de 9,4 % din PIB pentru pensii, în condiţiile în care mesajul de la Comisia Europeană a fost că nu s-ar putea întâmpla acest lucru.
„În acest moment nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie, însă, pericolul vine ulterior în majorări ulterioare şi mai ales în rezolvarea inechităţilor din sistem, acolo unde avem nevoie de un impact bugetar. Însă ceea ce a venit acum scris, a venit scris de către nişte funcţionari din cadrul Comisiei Europene, care nu puteau scrie altfel pentru că acum discuţia politică finală nu este terminată”, a afirmat Budăi.
El a precizat că o asemenea măsură nu există în niciun stat al Uniunii Europene.
„Nu există în niciun stat membru al Uniunii Europene aşa ceva şi nici într-un PNRR al unui stat membru aşa ceva. Există doar raportări din punct de vedere statistic, nu o plafonare la un anumit procent şi mai ales până când, pentru 50 de ani de acum încolo”, a mai declarat ministrul Muncii.
Şi liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri că, în cazul în care nu va putea fi scos sau înlocuit acel plafon pentru pensii de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR, atunci majorarea pensiilor care va avea loc 1 ianuarie 2023 va fi şi ultima. El a adăugat că Nicolas Schmit, comisarul european responsabil pentru locuri de muncă şi drepturi sociale i-a transmis personal că susţine scoaterea acestui procent.