Guvernul are în plan reîntregirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului odată cu revenirea salariilor. Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici a declarat ca aceasta măsură ar trebui să stimuleze natalitatea, din ce în ce mai scăzută în ultimii ani.
„Revenirea la forma iniţială a indemnizaţiei pentru creşterea copilului sunt convinsă că va fi discutată odată cu revenirea salariilor, pentru că este o măsură care a fost luată împreună cu reducerea salariilor. Sunt convinsă că indicatorii economici pe luna aprilie vor prezenta dacă acest lucru este posibil sau nu. Analiza pe luna aprilie a indicatorilor macroeconomici va stabili clar dacă acest lucru este posibil sa nu, iar dacă acest lucru va fi posibil, cu siguranţă va avea loc şi revenirea salariilor, şi reîntregirea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, în funcţie de ce economia reală poate să susţină „, a spus Boghicevici.
Claudia Boghicevici a susţinut că Guvernul a luat act cu îngrijorare de datele preliminare ale recensământului de anul trecut, care indică scăderea natalităţii şi îmbătrânirea populaţiei, că a înţeles riscurile şi îşi propune elaborarea unei strategii demografice a României cu termene până în 2050.
Ministrul Muncii vrea ca reîntregirea să aibă loc în 2012.
Indemnizaţia de creştere a copilului a fost redusă în decembrie 2010 cu 15 procente. Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea pe acea lege la pachet cu legea care prevedea tăierea salariilor bugetarilor cu 25%.
Astfel, conform noului sistem, în cazul în care părintele optează pentru un concediu pe o perioadă de 1 an pentru creşterea copilului, acesta primeşte o indemnizaţie lunară de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni (nu mai puţin de 600 lei şi nu mai mult de 3.400 lei) şi un stimulent de revenire pe piaţa muncii în cuantum lunar de 500 de lei.
Dacă părintele alege perioada maximă de doi ani pentru creşterea copilului, se menţine cuantumul de 75% pentru indemnizaţia lunară primită, însă indemnizaţia nu poate depăşi plafonul de 1.200 lei şi nu mai este acordat niciun stimulent pentru revenirea la muncă.
Înainte de reducere, mamele puteau încasa de la stat până la 4.000 de lei. În plus, procentul era de 85% din media lefurilor din ultimul an.