Ministrul olandez de Justiţie: Ceea ce este nenegociabil pentru fiecare stat membru al UE este principiul anticorupţiei

Întrebat dacă, în opini sa, este posibilă încheierea Mecanismului de Cooperare şi Verificare în mandatul actualei Comisii Europene, Ferdinand Grapperhaus a precizat că Olanda a fost întotdeauna dornică să ofere expertiză şi asistenţă pentru ca România să facă progrese şi să aibă un sistem judiciar care să funcţioneze cu adevărat în folosul cetăţenilor, care să dea tuturor şanse egale la prosperitate şi oportunităţi.
Ileana Popescu
11 feb. 2019, 14:35
Ministrul olandez de Justiţie: Ceea ce este nenegociabil pentru fiecare stat membru al UE este principiul anticorupţiei

„Suntem de părere că România a făcut paşi admirabili în ultimii 10 ani către un stat de drept solid. Cu toate acestea, aşa cum a subliniat şi Comisia, în ultimii ani s-au făcut totuşi nişte paşi înapoi. E ca atunci când un cal e pe punctul să termine cursa şi ezită înainte să sară peste ultimul obstacol. Noi credem că trebuie să ne ajutăm reciproc. În decembrie, înainte ca România să preia preşedinţia, am avut o discuţie cu ministrul Toader şi i-am spus că noi ne dorim foarte mult să continuăm schimbul bilateral de expertiză. Dar ceea ce este nenegociabil pentru fiecare stat membru al UE este principiul anticorupţiei, să aveţi un sistem independent de justiţie, care să se poată uita la mine, un membru al executivului, ministru al Justiţiei şi să mă judece independent şi să judece întregul sistem independent”, a subliniat ministrul olandez.

El a precizat că, având în vedere că a fost profesor de drept european, chiar şi-a făcut timp să citească rapoartele făcute de Comisia de la Veneţia şi GRECO şi legile justiţiei criticate în aceste documente. „Şi cred că, aşa cum am spus şi mai devreme, este absolut necesar să se facă paşi suplimentari ca să ne asigurăm că aveţi un sistem judiciar independent, cu legi privind corupţia care chiar funcţionează, care să îi convingă pe cetăţenii ţării de existenţa unui sistem de justiţie funcţional şi independent”, a adăugat acesta.

Întrebat când crede că va fi România membră a spaţiului Schengen, ministrul olandez de Justiţie a declarat: „Noi ne-am exprimat îngrijorările şi cu siguranţă că acum, când Comisia a remarcat un uşor regres în ultimii ani, am spus că trebuie să facem un efort pentru a îndrepta lucrurile: să aveţi un sistem judiciar independent, un sistem legislativ funcţional în privinţa corupţiei. Pentru asta este important să lucrăm împreună. Noi am spus întotdeauna că Schengen este un sistem foarte important, dar şi unul fezabil, deci ca să se aplice tuturor trebuie să fim siguri că se fac şi acei ultimi paşi. Şi sunt convins că putem ajunge acolo. Iar Olanda poate fi acel prieten care spune că încă mai sunt lucruri de făcut, dar cred că este mai bine decât să fim lipsiţi de spirit critic şi lucrurile să rămână în stadiul actual”.

Despre candidatura Codruţei Kovesi la funcţia de procuror-şef european, Ferdinand Grapperhaus a spus: „Cred că e un pas foarte mare înainte că există un astfel de candidat. Încă nu am luat o decizie, pentru că evident trebuie să discutăm toate aspectele, dar sunt foarte optimist pentru că România vine cu un candidat atât de puternic”.

Ministrul olandez a fost întrebat dacă este la curent cu cariera Codruţei Kovesi.

„I-am studiat CV-ul, care este impresionant, aşa cum au şi ceilalţi doi candidaţi. Persoanele care sunt luate în considerare pentru astfel de poziţii au o carieră juridică foarte bună, nu există îndoieli în această privinţă”, a precizat Grapperhaus.

DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Spynews
Horoscop duminică, 30 martie 2025: Racii vor lua decizii importante
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cinci zodii vor avea succes nesperat până pe 30 aprilie. Fecioarele vor beneficia de oportunități care le vor transforma viața în mod spectaculos
Capital.ro
Am pierdut cel mai iubit actor. A fost emblematic. Doliu în televiziune după moartea sa
Playtech.ro
Cum se calculează vechimea în muncă dacă ai mai multe contracte de muncă în același timp
DailyBusiness
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
Adevarul
Cine a fost cu adevărat agentul 007. A pus pe picioare cea mai rețea de spionaj din Europa. Semnificația celor trei cifre
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Fiica Iustinei și a lui Cornel de la Insula Iubirii a împlinit 5 luni. Unde au plecat cei doi pentru a o sărbători pe Ivana - Nectaria / FOTO
Spynews
Orașul din România inclus în European Best Destinations. Aici îți vei putea face vacanța de Paște
Evz.ro
Visul lui Ceaușescu, coșmarul românilor. Arme în loc de pâine
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
„Alexandra”, primul film bazat pe cazul Caracal. Când poate fi vizionat în cinematografele din România
Cancan.ro
Mâncare de câini vândută oamenilor. Piedone a făcut o descoperire șocantă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă buletinele. E ordin direct de la UE. Renunțăm la cărțile de identitate clasice
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Cine este bărbatul găsit fără suflare într-o parcare din Voluntari. Andrei era un afacerist din Bacău și avea un copil, rămas orfan de tată
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Se pot pierde bani din pensie! Statul poate decide să taxeze pensionarii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bill Gates face previziunea care i-a îngrozit pe mulţi. Ce se poate întâmpla în următorii zece ani?