După şedinţa săptămânală a Guvernului de miercuri, ministrul Ludovic Orban a făcut o informare cu privire la situaţia existentă în domeniul absorţiei fondurilor europene.
„Nu exclud, şi spun foarte clar, că în continuare vor exista riscuri de întrerupere de plăţi şi/sau de suspendări. În momentul de faţă, sistemele de management şi control sunt îmbunătăţite semnificativ, dar nu ştim în ce măsură ele vor fi şi sunt capabile să depisteze orice fel de iregularitate sau suspiciune de fraudă”, a spus ministrul.
În opinia sa, trebuie imaginate mecansime de constatare timpurie a iregularităţilor şi care să acopere întreaga zonă de management al fondurilor comunitare, astfel încât să nu ne „mai ajungă trecutul” din urmă aşa cum s-a întâmplat în prezent, el făcând referire directă la perioada 2009-2011.
De asemenea, ministrul Afacerilor Europene a afirmat că România negociază cu CE pentru diminurea corecţiei de 25% aplicată pentru toate contractele derulate.
„Pe toate contractele verificate propunerea de corecţie financiară este de 25%. Partea română a susţinut că nu se justifică această corecţie financiară, de aceea procesul de reconciliere se ţine în continuare. Avem deja o propunere a CE, dar nu o pot comunica pentru că din păcate ţine de un document confidenţial, dar e o propunere de corecţie finaciară consistentă, pe tot ce înseamnă contract pe rutier de la 1 ianuarie 2007 şi până în prezent. Rămâne să negociem aceste chestiuni şi rămâne să vedem în ce măsură putem să dăm mai jos ceea ce a propus CE”, a mai spus Ludovic Orban.
„Cred că avem un proiect naţional deja. Eu am susţinut mereu proiectul integrării în UE, dar România este acum în pericolul de a pierde bani din cele 35 de miliarde de euro alocaţi şi mă uit cu compătimire la faptul că politicienii din opoziţie şi de la putere îşi aruncă unii altora, deşi încă nu s-a produs momentul dezangajării, dar decât să pui osul la treabă, e mai uşor să te cerţi la TV”, le-a spus Traian Băsescu diplomaţilor români.
„Ambasadorii din statele UE să transmită mesajul că România are nevoie de sprijin şi că proiectul său naţional în acest moment este absorbţia integrală a sumelor alocate. Nu avem interes mai mare, dincolo de ieşirea din izolare, decât punerea la punct a strategiei de absorbţie a fondurilor de la UE”, a adăugat preşedintele.
Şeful statului a insistat că absorbţia fondurilor europene trebuie să fie „o prioritate naţională”.
Traian Băsescu a mai declarat că a solicitat Consiliului European extinderea perioadei de absorbţie a fondurilor europene de către România până în anul 2016, pentru a mări şansele de valorificare a resurselor puse la dispoziţie de UE.