Ministrul Victor Negrescu a participat vineri la o dezbatere dedicată acestei teme, în cadrul căreia a vorbit și despre importanța ca aceste informații să ajungă la toți cetățenii, motiv pentru care vor fi organizate o serie de activități, unele dedicate studenților, iar în fiecare județ vor avea loc reuniuni.
„Sunt lucruri care se întâmplă. Dorința noastră a tuturor este de a crește capacitatea administrativă a sistemului public din România pentru a gestiona viitoarea președinție a Uniunii Europene. De exemplu faptul că astăzi, în aceste pregătiri, suntem în avans față de calendarul oficial al Consiliului European și că în momentul de față avem identificați cei 1.500 de experți care vor fi implicați în acest proces și care încep în luna noiembrie un program de formare la care au fost invitate (și) universitățile prin Institutul European din România — o parte au decis să contribuie din start, iar pe o parte le aștept”, a spus Negrescu.
Ministrul delegat al Afacerilor Europene a amintit în discursul său și despre o nouă inițiativă, care acum câteva luni nu exista, de a derula programe de formare cu universități partenere din afară, dar și cu universitățile din țară, la care se adaugă programele de formare cu experții Comisiei Europene și ai Consiliului European.
Victor Negrescu a amintit că există 1.500 de experți și 250 de președinți și vicepreședinți de grupuri de lucru, care vor modela și vor negocia dezbaterile în plan european și a subliniat că preluarea președinției UE de către România nu trebuie să fie un moment ‘în care doar căutăm să dăm bine’.
„Nu e despre acest lucru, este despre rolul pe care îl va avea țara noastră de atunci înainte în spațiul european și rolul nostru este și trebuie să fie unul foarte important. După ce Marea Britanie va ieși din UE România va deveni al șaselea stat membru în Uniunea Europeană și trebuie să avem capacitatea să ne comportăm ca atare”, a spus Negrescu.
Victor Negrescu a participat vineri la dezbaterea ‘Reforma UE. Opțiuni privind proiectul european’, eveniment care face parte din campania de dezbateri în vederea pregătirii președinției române a Consiliului UE, și este organizat în parteneriat cu Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai.