Petre Daea recunoaşte că sunt preţuri mari, dar are şi explicaţii. Unele ţin de criza generală, de seceta din acest an, altele de nevoia comercianţilor de a se îmbogăţi peste noapte. În pragul sărbătorilor, preţurile au crescut tot mai mult, iar oamenii fac sacrificii pentru masa de Crăciun, aceştia ajungând să cumpere carnea de porc chiar şi cu 40 de lei kg. Ministrul Agriculturii, Petre Daea vorbeşte despre preţurile din magazine.
„Eu nu am văzut aceste preţuri până acum, pe care le spun oamenii. Eu nu pun la îndoială ce spun oamenii, dar am văzut şi în ţară, am văzut şi în Bucureşti, preţuri de 10, de 18 şi de 19 lei, nu am văzut preţuri de 40 de lei. Sigur, ca să aibă un asemenea preţ, poate fi un produs de foarte bună calitate, care se consumă în cantităţi mici. Sigur că există o scumpire, nu vreau să fiu cel care nu vede realitatea. O văd, dar o văd în integralitatea ei. Se antrenează, în curentul acesta al scumpirii, oamenii care vor să câștige ușor și repede, crescând artificial preţul. Spun că artificial, întrucât nu sunt motive obiective să crească prețurile, în condiţiile în care se remarcă o stabilizare privind energia, dar şi o scădere a preţului carburanţilor.
Petre Daea, anunţ de ultimă oră despre jambonul de Crăciun. Ce trebuie să ştie românii care se gândesc la şorici şi „pomana porcului”
Sunt scumpiri peste tot în Europa şi ştim de ce. În primul rând, oferta este mai redusă, din cauza secetei şi din cauza scăderilor de producţie.
Pe de altă parte, au fost scumpirile generate de criza energetică şi, nu în ultimul rând, de războiul care există în preajma noastră, şi care a paralizat toate direcțiile de comercializare, a declarat Petre Daea.
De asemenea, Petre Daea a vorbit despre subvenţiile pe care urmează să le primească fermierii din România. „Am făcut acest lucru, Guvernul a făcut un asemenea efort şi merită să facem acest efort administrativ, anume să dăm subvenţiile şi despăgubirile pentru calamităţi, am pus în mişcare şi Planul Naţional Strategic. Ieri au plecat hotărârile de Guvern pentru punerea în mişcare a Planului Naţional Strategic”, a încheiat ministrul Agriculturii.
Cel mai cerut și cumpărat aliment în perioada sărbătorilor de iarnă s-a scumpit emnificativ în 2022. Prețul la carnea de porc s-a dublat în acest an, chiar dacă autoritățile continuă să ne spună că este cea mai ieftină din toată Uniunea Europeană.
Unii români aleg să cumpere preparate gata gătite și, în felul acesta, își rezervă timpul alocat alergatului prin magazinele alimentare pentru alte activități. Dar cei mai mulți încă petrec ore întregi în bucătărie gătind pentru cei dragi o masă de Crăciun autentic românească.
Și când vorbim de tradițional nu putem omite carnea de porc, pe care românii preferă să o cumpere direct de la producători. Carcasa de porc în viu costa anul trecut 10-11 lei per kilogram, iar acum a ajuns la 17-18 lei, chiar și 21 de lei/kg, după cum vedem din anunțurile postate pe diverse site-uri de specialitate.
Crescătorii spun că au fost nevoiți să scumpească porcul „în viu” de prețurile ridicate la furaje. Culmea, un experiment făcut de Știrile Pro Tv arată că, la ferme, carnea de porc se vinde la un preț mai mic decât în gospodăria unui țăran. Dar, chiar și aici tot a crescut cu 40% față de anul trecut. Astfel, azi, dacă cineva vrea să își cumpere un porc care cântărește 150 de kilograme, la un preț de vânzare de 16 lei/kg, plătește 2400 de lei.
Scump, într-adevăr, dar dintr-un porc întreg se pot face și provizii pentru toată iarna, de la slănină și ciolane afumate până la cârnați și pungi de carne pentru fripturi.