Ministrul Petre Daea a explicat că Guvernul României nu a putut acționa precum Polonia sau Ungaria, în contextul scandalului cerealelor ucrainene. „Nea Petrică” susține că a încercat să evite pe cât de mult posibil abordările „populiste”.
„Agricultura României a trecut prin patru crize – criza COVID, criza secetei, criza energetică și va trece cu bine prin criza războiului, care urmare, a acestui foc deschis, care a provocat dezordine planetară (…)
Așa cum este actul normativ, aprobat de Guvern, de la jumăatea lunii mai se transmit sumele fermierilor români, 21,6 milioane de euro (…)
Am pus în mișcare toate mecanismele posibile privind scoaterea din acest disconfort financiar creat de impactul importului din Ucrana. Am avut câteva sertare de unde am deschis dialogul cu Comisia Europeană – aici nu trebuie să joci. Când stabilitatea este pusă sub semul întrebării, evident că există pusee de interes legitim zic eu, dar care pot aduce prejudicii țării, motiv pentru care am fost echilibrați aici și nu am putut să cădem în zona aceasta populistă, de a da acte normative care să nu aibă relevanță vizavi de conceptul acesta, în UE – prin luarea de măsuri unilaterale din partea țărilor vecine, nouă ne-au creat o presiune suplimentară. Ni s-au ridicat și fermierii în cap, care au spus că dacă în Polonia este posibil ca printr-un ordin de ministru să se blocheze importul de cereale din Ucraina, în România de ce nu ar fi posibil?! De aici disconfortul pe care l-am avut ca ministru. Nu pot să nu răspund cu preocuparea și cu logica juridică”, a comentat Petre Daea.
Oficialul MADR susține că fermierii din România beneficiază de ajutoare consistente de la Uniunea Europeană.
„Din 2,9 miliarde de euro, 75% vin de la UE (…) Ne-am proiectat atitudinea astfel încât să respectăm legea și să fim cât mai operativi. Ieri, 7 ore de videoconferință au fost, cu ministrul ucrainean, cu miniștrii din țările din proximitatea războiului, cu cei doi comisari, respectiv vicepreședintele pe comerț și cu cel pe agricultură (…)
În momentul în care a venit aprobarea în Jurnalul Oficial, ca românilor să li se rezerve această sumă, Guvernul României a stabilit cu Ministerul de Finanțe să introducem alte 10 milioane (…) Guvernul României și Ministerul Agriculturii a fost și este tot timpul lângă fermieri. Nici pe linia de front nu se acționează așa!”, a mai transmis Petre Daea.
„Nea Petrică” așteaptă din nou, un semn de la Bruxelles, pentru un control mai bun al produselor care ajung să fie importate de pe teritoriul lui Volodimir Zelenski.
„Acum suntem într-o perioadă de negociere care se așteaptă zilele acestea. Se așteaptă să vină consensul privind lista produselor care vor fi puse în dispozitivul juridic pentru a fi obstrucționate la import. Comisia a venit cu 4. Noi am pus și făina de porumb, și făina de grâu. S-a extins lista la 10 produse, pe care Comisia la procesează (…) România a avut o poziție corectă, echilibrată și sănătoasă pentru țară. Așteptăm decizia de întrerupere.
Lucrăm la un mecanism tehnic pentru securizarea transporturilor, de tranzit al grânelor. În condițiile în care porțile de intrare la 4 state au fost închsie, mă aștept ca aceste importuri să treacă pe la România. Trebuie să facem verificarea tehnică, calitativă, direct la vamă, ca să ne asigurăm că nu intră. Ne-am propus să monitorizăm transporturile care au alte culoare de tranzit, se lucrează la Min. Agriculturii la mecanismul care vreau să fie gata astăzi. Toate aceste lucruri sunt bine puse la punct. Dragi colegi, vă rog să nu mă lăsați singur! Sunt multe puști pe mine”, a transmis Petre Daea.