Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a elaborat o listă cu măsurile propuse ce pot contribui la combaterea efectelor schimbărilor climatice şi care vor fi implementate în perioada imediat următoare, între care: acordarea de sprijin fermierilor în recoltarea şi gestionarea producţiei, creşterea capacităţii de irigat, asigurarea subvenţiei pentru lucrările Agricole şi asigurarea materiei prime pentru zootehnie. În ceea ce priveşte incendiile culturilor agricole, ministrul de resort, Petre Daea, spune că suprafaţa vizată de acestea este de 3.415 hectare.
Ministrul Petre Daea a condus, la sediul MADR, şedinţa Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură, în prezenţa tuturor membrilor care fac parte din această structură. În deschiderea reuniunii, Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a prezentat situaţia climatică din această perioadă.
”În cadrul şedinţei, Petre Daea a supus atenţiei celor prezenţi stadiul executării lucrărilor în câmp, cu accent pe evoluţia recoltării la floarea-soarelui şi porumb. În acest context, coordonatorul Comitetului interministerial a afirmat că în ciuda dificultăţilor cu care fermierii s-au confruntat reprezentate de seceta pedologică severă, floarea-soarelui recoltată până la această dată ne oferă siguranţa că există o cantitate totală suficientă care va asigura capacitatea de procesare a unităţilor de prelucrare şi necesarul de consum din producţia internă”, anunţă ministerul.
Ministrul a transmis, de asemenea, că stadiul suprafeţelor calamitate se află într-o dinamică continuă, precizând că cele mai puţin afectate sunt culturile de toamnă.
”Măsurile propuse de conducerea MADR ce pot contribui la combaterea efectelor schimbărilor climatice şi care vor fi implementate în perioada imediat următoare vizează:
Ministrul Daea a transmis aprecierea sa faţă de CNSSU pentru operativitatea şi sprijinul acordat în vederea modificării unui act normativ care presupune reducerea perioadei de retenţie a efectivelor de ovine şi bovine, MADR reuşind astfel să vină în sprijinul fermierilor din sectorul zootehnic. Această măsură permite mobilitatea animalelor în zonele unde există masă vegetativă suficientă.
”Totodată, reducerea perioadei de retenţie în situaţia actuală facilitează scoaterea animalelor din şeptel şi ajută fermierii să asigure furajarea celorlalte animale din fermă în condiţii optime. Un alt aspect abordat în cadrul discuţiilor, a făcut referire la incendiile culturilor agricole, ministrul clarificând suprafaţa vizată de acestea, respectiv 3.415 ha”, anunţă Ministerul Agriculturii.
Petre Daea i-a informat pe participanţi asupra problemei ridicate de preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui în cadrul vizitei pe care demnitarul MADR a efectuat-o în acest judeţ, aceea că mai multe baraje din judeţ nu sunt funcţionale.
În acest context, oficialul a afirmat că are în vedere promovarea în Guvern a unui act normativ pentru a putea prelua aceste baraje de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor la Ministerul Agriculturii în vederea includerii acestora în programul naţional de reabilitare a sistemului de irigaţii pentru a îmbunătăţi capacitatea de irigare a culturilor din zonele respective.
Totodată, ministrul a reamintit Programul de măsuri implementate până în prezent, astfel:
Din cadrul Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură fac parte reprezentanţi la nivel de secretar de stat din: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Ministerul Finanţelor; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor; Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene; Ministerul Energiei; Ministerul Economiei; Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii; Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale; Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.