Potrivit acestuia, în prezent, statele nordice analizează posibilitatea scurtării programului de lucru cu două ore, pentru eficientizarea muncii.
Întrebat dacă este posibil ca în România programul de lucru să fie redus la șase ore, ministrul Petrea a răspuns: „Este o discuție în statele nordice. Stați să vedem dacă ei ajung să le implementeze, stați să vedem ei ce rezultate au și după aceea putem avea o discuție și în România. Nu suntem încă pregătiți pentru așa ceva, pentru că nu avem rezultatele de acolo.”
Dacă se va dovedi că salariații vor fi mai eficienți lucrând mai puține ore zilnic, atunci reducerea timpului de lucru s-ar putea face printr-o înțelegere a patronatelor cu sindicatele, crede ministrul Petrea, citat de Agerpres.
„Este o întreagă discuție în ceea ce privește eficiența muncii. Nu sunt de specialitate, dar dacă studiile o vor arăta, poate într-o înțelegere a confederației patronale, confederației sindicale, ei pot ajunge la un compromis. Noi nu putem interveni aici, dar trebuie să ne uităm și la ce se întâmplă în celelalte state, pentru că există o tendință în Europa și la nivel mondial de a încerca eficientizarea muncii prin toate pârghiile necesare”, a afirmat ministrul Petrea, referindu-se la posibilitatea ca, în România, angajații să lucreze șase în loc de opt ore.
Ministrul Gabriel Petrea a participat, miercuri dimineața, la ședința Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Sibiu, după care a vizitat o fabrică de amortizoare.
De la ora 15,00, ministrul se va întâlni, la sediul Prefecturii, cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale.