Daniel David, propus de PNL pentru a prelua portofoliul Educaţiei şi Cercetării în noul Guvern, a primit, luni, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Au votat pentru un aviz favorabil 36 de deputaţi şi senatori, 11 împotrivă, iar şase s-au abţinut.
„Văd o Românie polarizată, o Românie aproape gata să își rupă țesutul social și coeziunea pe care o are. Cred într-o Românie mai europeană, a cunoașterii, iar asta nu poate să vină decât din educație și cercetare. Pentru mine, cel mai important minister dintr-un guvern este cel care se ocupă de educație și cercetare”, a spus David, la ieșirea de la audieri.
Întrebat despre bugetul Ministerului Educației și Cercetării, Daniel David a spus că este important ca acesta „să asigure funcționarea ministerului și dezvoltarea lui prin noile obiective pe care le avem în programul de guvernare”.
„Este clar că bugetul trebuie să fie mai mare decât a fost anul trecut. Acum, cât va fi de mare, nu știu. Sunt discuții, depinde cum merge economia țării. Dar bătălia și ideea că educația și cercetarea trebuie să țintească 15% din bugetul total și cercetarea 1% din PIB sunt lucruri pe care niciun ministru nu-și permite să le abandoneze. Când le vom obține nu știm”, a mai spus Daniel David.
Daniel David a precizat că una dintre prioritățile sale la Ministerul Educației va fi reorganizarea ministerului.
„Acum vine și cercetarea la minister… Sunt multe activități: continuăm elaborarea actelor pentru adoptarea legilor noi, legea învățământului superior, legea învățământului preuniversitar, legea cercetării”, a spus Daniel David.
Întrebat despre problema consumului de droguri printre tineri, Daniel David a spus că este nevoie de psihologi și medici pentru prevenție.
„Aș vrea să punem această abordare într-o perspectivă mai generală și vom lucra la o strategie de stil de viață sănătos, în care această componentă să fie una dintre componente. Trebuie o strategie mai clară. Educația pentru sănătate este o strategie bună, dar vom construi pe ce avem. În foarte multe strategii legate de prevenție pentru sănătate lipsește o componentă fundamentală: spunem oamenilor ce trebuie să facă, dar nu le spunem cum să facă”, a explicat ministrul propus la Educație.
Daniel David spune că nu susține interzicerea completă a meditațiilor, dar că susține intrarea lor în legalitate.
„Nu m-am gândit la o soluție anume. Stoparea meditațiilor este complicată. Știu ca psiholog că atunci când vrei să stopezi un fenomen el reapare în forme accentuate mascate. Așa că m-aș gândi la o formă de intrare de legalitate, să nu apară conflicte de interese, să nu fie obligați elevii să facă meditații ca să treacă clasa, dar nu în ideea de interzicere a lor”, a spus el.
Daniel David, propus pentru a prelua portofoliul Educaţiei şi Cercetării în noul Guvern, a declarat luni că va face o comisie de experţi care să analizeze situaţia homeschooling-ului în ţara noastră.
„În acest moment nu am o poziţie formată, pentru că eu sunt pentru ceea ce se cheamă politici publice bazate pe dovezi şi sunt pentru educaţie bazată pe dovezi. Vreau să fac o comisie de experţi care să facă analiza referitoare la acest subiect şi în funcţie de rezultatele acestei comisii voi putea să am o poziţie. Nu vreau să spun o părere personală. (…) Dacă o comisie de experţi îmi propune o decizie, o preiau şi o duc mai departe”, a spus David.