„Cine analizează dacă o teză de doctorat este plagiat dacă nu sunt specialiştii în domeniul respectiv. Comisia CNATDCU este o comisie la nivel naţional unde sunt reprezentanţi din toate domeniile de studii. Este greu ca un expert din această comisie, cu tot respectul, care este matematician sau fizician să voteze pentru o teză din domeniul Dreptului. De aceea, eu cred că trebuie găsită o modalitate mixtă între o descentralizare, astfel încât universitatea care a dat diploma respectivă să o reanalizeze, iar la nivelul ministerului să fie, acest CNADTCU să facă un arbitraj, atunci când există o contestaţie, contestaţiile să fie rezolvate la nivelul ministerului. Aceasta este abordarea cea mai sănătoasă şi care împacă lucrurile”, a spus Pavel Năstase, care a fost avizat pozitiv miercuri în comisia parlamntară pentru funcţia de ministru al Educaţiei, potrivit Mediafax.
Precizările au fost făcute după ce jurnaliştii l-au întrebat pe Pavel Năstase despre activitatea CNATDCU şi situaţia tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi.
Acesta a mai declarat că „în urma unei filtrări a unui raport pe coeficienţii de similitudine care vine online conducătorul ştiinţific este cel care trebuie să decidă. Dacă vreţi depinde conştiinţa, de profesionalismul şi de atitudinea fiecăruia dintre noi. Deasupra conducătorului ştiinţific sunt alte structuri, în speţă- conducerea facultăţii, conducerea universităţii…”.
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a decis, în luna decembrie, cu 35 de voturi pentru şi o abţinere, menţinerea titlului de doctor a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, considerând că o măsură de retragere a acestuia ar fi prea drastică în condiţiile în care pasajele ce pot fi considerate plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, adică aproape 4 % din teză, iar acestea sunt din partea de introducere a lucrării, nu din cea de creaţie ştiinţifică.