Ministerul Afacerilor Interne are, pentru 2014, opt obiective prioritare, potrivit Mediafax. Ministrul Radu Stroe a precizat că este vorba despre pregătirile făcute cu Ministerul Justiţiei pentru intrarea în vigoare, de la 1 februarie, a Codului penal şi a Codului de procedură penală, promovarea Statutului poliţistului şi elaborarea unui proiect de lege similar şi pentru angajaţii IGSU, reluarea discuţiilor legate de Codul rutier, planul de siguranţă pentru grădiniţe şi şcoli, demararea pregătirilor pentru alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, luarea unor măsuri organizatorice pentru DGA, DIPI, Jandarmeria Română şi Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, trimestrializarea bugetului MAI şi obţinerea de fonduri pentru asigurarea ordinii publice şi pentru intervenţie în cazul producerii unor evenimente neprevăzute.
În ce priveşte măsurile organizatorice avute în vedere la nivelul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), ministrul Afacerilor Interne a explicat că, după ce anul trecut, în noiembrie, Senatul a respins ordonanţa prin care ofiţerii DGA aveau posibilitatea de a investiga faptele de corupţie comise de toţi funcţionarii publici şi a limitat competenţa instituţiei doar la cadrele MAI, această structură trebuie reorganizată, în funcţie de priorităţi. „Trebuie să punem în acord viaţa de zi cu zi a unei structuri cu legislaţia care guvernează acea structură. Ştiţi că s-a întâmplat ceva cu o ordonanţă, a fost respinsă. Acum, vom vedea cum vom redimensiona. Această structură, DGA, are un specific. Va trebui să menţinem, în continuare, cu mare atenţie, prevenţia, care este o activitate extrem de importantă, deoarece ea trebuie să supravegheze, să urmărească tot sistemul nostru. Nu se pune problema de angajări, dimpotrivă„, a explicat Radu Stroe.
Tot la capitolul „măsuri organizatorice”, ministrul Radu Stroe a afirmat că, în 2014, se vor pune în discuţie completarea stocurilor din Rezerva de Stat. „În anumite situaţii, chiar şi pentru iarna aceasta, s-au scos de rezervele de stat anumite cantităţi pentru a se asigura oamenilor, în mod corespunzător, trecerea iernii. Implicit, noi trebuie să venim în completarea acestor stocuri, cu bani de la bugetul de stat. Nu este vorba aici numai de combustibil şi motorină, ci şi de multe bunuri care trebuie înlocuite pentru că sunt expirate„, a mai spus Stroe.
Ministrul a anunţat şi că va căuta, anul acesta, „o formulă” prin care o parte dintre instituţiile publice care beneficiază de paza jandarmilor să plătească Jandarmeriei Române aceste servicii.
Totodată, ministrul Afacerilor Interne a precizat că, tot pentru 2014, o preocupare a MAI va fi şi promovarea trimestrializării bugetului instituţiei, astfel încât cea de-a doua tranşă a normei privind echipamentul să fie achitată în primul trimestru al acestui an. Oficialul MAI a arătat că măsura va permite plata lunară a sumelor aferente drepturilor de echipament, aşa cum se procedează şi în celelalte structuri din domeniul apărării şi securităţii naţionale.
Stroe a subliniat că o prioritate deosebit de importantă pentru minister este asigurarea fondurilor necesare cheltuielilor curente, în special a celor necesare asigurării ordinii publice, securităţii cetăţeanului şi gestionării oricăror alte situaţii neprevăzute ce pot apărea în diverse condiţii şi care revin în competenţa MAI.