Senatorii din Comisia pentru Apărare i-au audiat, marţi, în şedinţă secretă, pe Daniela Nicu – şef serviciu Cabinet IPJ Gorj, Octavian Lupulescu – fost şef serviciu intervenţie rapidă IPJ Gorj, Ion Frăţilescu – adjunct IPJ Gorj, Ion Voinescu – fost prim-adjunct al şefului IPJ Gorj, Nicu Tănase – comisar, Daniel Crăciun – fost adjunct al inspectratului şi Mihai Birău – comisar şef, şeful Poliţiei Târgu Jiu.
„Oamenii au avut curaj, responsabilitate şi profesionalism să semnaleze Comisiei de apărare unele aspecte halucinante care au avut loc la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj. (…) Oricum, din ceea ce am auzit astăzi, am rămas oripilat. Situaţia de la Cluj este mult mai blândă faţă de ce ne-au relatat oamenii aceştia de la Gorj şi poate deveni explozivă”, a menţionat, la sfârşitul şedinţei, Corneliu Dobriţoiu.
Senatorul liberal a precizat că, în legătură cu cele sesizate privind situaţia de la IPJ Gorj, comisia va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie şi Parchetului General.
„Săptămâna viitoare vom avea o discuţie aplicată pe toate temele care au fost discutate astăzi, iar, ulterior, având în vedere că, totuşi, această Comisie nu se poate substitui organelor de cercetare penală, organelor în drept să se edifice asupra gradului pericolului, gradului de infracţionalitate, a elementelor care au fost spuse astăzi la microfon, ne vom adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Parchetului General”, a menţionat Dobriţoiu.
El a spus că în acest moment Comisia de Apărare nu poate da detalii despre cazurile prezentate, pentru că ele fac obiectul analizei şi cercetării organelor de cercetare penală, şi a organelor judiciare.
Întrebat dacă în Poliţie există grupuri infracţionale, Dobriţoiu a răspuns: „E acolo, cel puţin aşa ni s-a relatat, că ar fi nişte frăţii dubioase între şeful IPJ (Gorj, n.r) , procurori, cu oameni care sunt bine situaţia pe scara ierarhică în Ministerul de Interne. Or, vedeţi că apar similitutidini cu cele prezentate de Traian Berbeceanu”, a spus Dobriţoiu.
Fostul ministru al Apărării a precizat că îl va informa pe ministrul de Interne asupra concluziilor care s-au desprins din aceste audieri dar şi din audierea celorlalţi responsabili din Ministerul de Interne şi, în extenso, vor fi abordate şi celelelalte cazuri care au apărut în alte zone geografice, „pentru a identifica dacă e vorba de un fenomen sau dacă e vorba despre cazuri izolate”.
„În urma discuţiilor, am luat hotărârea de a analiza acest caz nu în mod izolat, ci de a arunca o privire în extenso, de a face o analiză şi asupra celorlalte fenomene care se întâmplă în ţară, mă refer la celelalte cazuri din Cluj, Deva, Giurgiu, Galaţi, să vedem dacă sunt cazuri punctuale, cazuri izolate, sau avem de a face cu un fenomen care generează îngrijorare foarte serioasă”, a arătat acesta.
Potrivit afirmaţiilor sale, cadrele din IPJ Gorj care au fost audiate marţi de membrii Comisiei pentru apărare „au avut reacţie în plan instituţional, au informat structurile de conducere ale Ministerului, Corpul de control”.
„Toate informările lor sau marea majoritate au rămas fără rezultat, iar lucrul acesta generează alte întrebări, care ţin de modul în care cooperează principalele structuri ale Ministrului de Interne între ele şi felul în care acesta îl informează pe ministru. Dacă unele lucruri nu au fost aduse la cunoştinţa ministrului, atunci problemele sunt mult mai delicate şi solicită chiar o analiză la nivelul CSAT”, a conchis senatorul PNL.
El a mai spus că ministrul de Interne, Radu Stroe, nu a putut participa la şedinţa de marţi a comisiei pentru că s-a aflat „în discuţii serioase privind rectificarea bugetară”.
Comisia i-a audiat săptămâna trecută pe şeful IGPR, Petru Tobă, pe şeful Corpului de Control al Ministrului Afacerilor Interne, Constantin Manoloiu, şi pe secretarul de stat în MAI Florea Oprea, în urma unei petiţii privind mai multe nereguli înregistrate la nivelul IPJ Gorj, care a fost transmisă comisiei senatoriale.
Miercuri, după ce a fost ridicat de anchetatori din locuinţa sa, şeful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, spunea că mai multe persoane pe care le-a arestat şi cercetat de-a lungul timpului pentru infracţiuni deosebit de grave sunt forţate să depună plângeri împotriva sa şi că acestea ar fi spijinite de structuri ale statului.
Întrebat dacă crede că există o implicare a politicului în acest dosar, el a răspuns: „Este posibil, dar refuz să discut la momentul acesta. O să aflaţi în curând foarte multe detalii…”.
Şeful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost dus, joi după-amiază, la Curtea de Apel Alba Iulia, cu propunerea de arestare preventivă, după ce cu o zi în urmă a fost reţinut de către procurorii DIICOT Alba, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere.
Traian Berbeceanu, a fost arestat preventiv, joi seară, pentru 29 de zile, în baza unei decizii a Curţii de Apel Alba Iulia, care a admis propunerea procurorilor DIICOT, acesta fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere.