Ministrul Justiţiei Raluca Prună a vorbit, miercuri, despre procedura de selecţie pentru propunerile pe care trebuie să le facă în vederea unor noi numiri, în luna mai, la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), potrivit Mediafax.
Oficialul a arătat că există prevederi legale privind această procedură şi tot legea stabileşte şi o condiţie de vechime pentru candidaţii la şefia PICCJ şi DNA, de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror. Totodată, există îndrumări ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care prin hotărâri ale secţiei de procurori sau ale plenului stabileşte nişte criterii care privesc profesionalismul, a mai spus ministrul.
Prună a anunţat că va include criteriul integrităţii în procedura pe care urmează să o facă publică. „Am să pun în procedura pe care o voi anunţa public, care va fi transparentă, criteriul integrităţii, care cred că este cel mai important, pentru că putem fi extraordinar de buni profesionişti, dar, dacă nu suntem persoane integre, în sensul cel mai larg cu putinţă al termenului, cred că profesionalismul nu mai contează. Deci, integritatea, şi lipsa oricărei suspiciuni cu privire la integritate, este o condiţie în opinia mea esenţială pentru ca cineva să se poată înscrie într-o asemenea cursă„, a spus Prună.
CITEŞTE ŞI: Ministrul Justiţiei: Nu am nimic împotriva Codruţei Kovesi. Este cel mai bun procuror şef al DNA