”Am avut o discuţie la nivelul conducerii partidului şi am convenit ca domnul Cazanciuc să coordoneze filiala PSD Prahova în vederea alegerlor europarlamentare şi a celor prezidenţiale. Este un politician tânăr, din noul val, este originar din judeţul Prahova, iar eu cred că va aduce un plus de tinereţe şi dinamism în filială, dar şi un nou mod de a face politică. Îi mulţumesc că a acceptat această poziţie şi, aşa cum am promis, îl voi sprijini în toată activitatea sa politică. Eu voi continua să coordonez administraţia prahoveană, cu cele peste o sută de primării ale sale,” a declarat Mircea Cosma.
Înscrierea celor trei tehnocraţi în PSD (Robert Cazanciuc, Remus Pricopie şi Liviu Voinea), anunţată astăzi de Victor Ponta, precum şi desemnarea acestora să coordoneze politic filiale ale PSD fac parte din planul de reformare a PSD iniţiat de Ponta, prin atragerea de noi politicieni, recunoscuţi profesional în domeniile lor de activitate.
Reamintim că Mircea Cosma, preşedintelele CJ Prahova, se apropie de vârsta de 70 de ani.
Robert Cazanciuc este născut în 1971, la Ploieşti, judeţul Prahova. El a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, apoi Institutul Naţional al Magistraturii (1996). În 2009 a absolvit Masterul de Securitate judiciară al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. A participat la cursuri de formare şi vizite de studiu în Franţa, Germania şi Statele Unite ale Americii.
Cazanciuc a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria SAI, responsabil cu supravegherea urmăririi penale (1995 – 1998).
În 1998 s-a transferat la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie unde a fost, timp de doi ani, procuror în cadrul Biroului pentru relaţia cu mass-media, iar în perioada 2000 – 2001 a ocupat funcţia de purtător de cuvânt al Parchetului General.
A fost director general şi apoi subsecretar de stat în cadrul Corpului de control al primului-ministru (2001 – 2004).
În 2005 a fost director general adjunct la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, apoi, până în 2008, a fost procuror şef al Biroului pentru relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
La data de 21 mai 2012, a fost numit secretar general al Ministerului Afacerilor Externe, funcţie pe care a mai deţinut-o şi în perioada 15 aprilie 2009 – 15 aprilie 2012.
Robert Cazanciuc a predat Comunicare şi relaţii publice la Şcoala Naţională de Grefieri şi la Institutul Naţional al Magistraturii (2007 – 2009), în 2007 fiind responsabil pentru formarea purtătorilor de cuvânt magistraţi în relaţiile cu mass-media.
A semnat lucrările „Republicarea actelor normative concomitent cu actul de modificare sau completare” – Revista de Drept Public nr. 2/2005 şi „Colecta Publică” – Revista Pro Lege nr. 3/2005 şi este coautor al lucrărilor „General şi particular în formarea purtătorului de cuvânt magistrat” (2007), „Relaţii publice şi comunicare – Ghid practic pentru grefieri” (2008).
De-a lungul carierei sale, a organizat „Conferinţa procurorilor generali europeni” (Bucureşti, mai 2001), a coordonat conferinţa „Protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene – Informare şi comunicare – Forme de prevenire a fraudei” (octombrie 2003).
De asemenea, a coordonat grupul de lucru ce a elaborat, împreună cu Asociaţia română de comunicaţii audiovizuale, Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul pentru Jurnalism Independent, „Proiectul legii privind asigurarea transparenţei în acordarea fondurilor de publicitate” (octombrie 2004), a coordonat echipa de organizare a conferinţei internaţionale „Specificul reformei penitenciare în perspectiva integrării în Uniunea Europeană”, PHARE 2003 (Bucureşti, mai 2005). A fost membru al echipei de lucru pentru elaborarea şi implementarea proiectului „Strategia de comunicare şi relaţii publice a sistemului judiciar” (februarie 2007) şi a coordonat Comitetul de organizare al celui de-al treilea Summit Mondial al Procurorilor Generali (februarie 2008 – martie 2009).