Într-un interviu publicat luni, Lavrov a acuzat NATO că provoacă un puternic conflict cu Rusia în Balcani şi şi-a exprimat speranţa că, în pofida aspiraţiilor sale europene, Serbia nu va abandona relaţia sa de prietenie cu Moscova.
El a declarat, de asemenea, că va aborda problema unui statut pentru centrul umanitar comun ruso-sârb de răspuns la dezastre înfiinţat în Niş, pe care mulţi îl consideră o prezenţă militară mascată.
Lavrov are programată pentru miercuri seara o întrevedere cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.
Potrivit agenţiei de presă Tanjug, Vucic intenţionează să-l invite pe preşedintele rus Vladimir Putin într-o vizită în Serbia, printr-o scrisoare în care el îşi exprimă, de asemenea, încrederea că ei doi vor ‘continua să consolideze şi dezvolte parteneriatul strategic’ dintre ţările lor, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Două ţări europene sunt la un pas să intre într-un CONFLICT deschis. Este implicată şi Rusia
Serbia performează un adevărat act de jonglerie diplomatică în ceea ce priveşte ambiţiile sale de aderare la UE, întărite luna aceasta printr-un plan al UE pentru o extindere în Balcanii de Vest, şi relaţiile sale cu Moscova.
De exemplu, Serbia a refuzat să aplice sancţiunile Occidentului împotriva Rusiei. În schimb, Rusia a blocat aderarea la ONU a provinciei sârbe Kosovo, majoritar albaneză.