Ministrul rus de finanțe a recunoscut că țara nu își poate folosi aproape jumătate din rezervele valutare, care sunt văzute ca un instrument crucial pentru contracararea sancțiunilor economice occidentale.
Într-un interviu acordat duminică televiziunii de stat ruse, Anton Siluanov a spus că Rusia deține aproximativ 640 de miliarde de dolari în rezerve valutare, iar aproximativ 300 de miliarde de dolari din această sumă au fost înghețate sub sancțiunile impuse de SUA, Europa și alte națiuni occidentale, potrivit unui raport al Interfax, agenția independentă de știri rusă, preluat de Insider.
Națiunile occidentale au aplicat sancțiuni drastice menite să paralizeze economia Rusiei după ce aceasta a invadat Ucraina. Primul val de sancțiuni a vizat banca centrală a Rusiei și rezervele sale valutare, inhibând capacitatea Rusiei de a-și susține economia și de a-și finanța războiul.
Citeşte şi: Lovitură grea pentru Putin. Kazahstan trimite un prim avion cu ajutoare în Ucraina
Rusia deținea 100 de miliarde de dolari, sau 16%, din rezervele sale valutare în dolari SUA, în iunie 2021, potrivit Bloomberg, care a citat cifre de la banca centrală a țării. Alte 32% din rezervele valutare erau deținute în euro.
În interviul său de duminică, Siluanov a menționat că țările occidentale exercită „presiune” asupra Beijingului pentru a restricționa utilizarea de către Rusia a rezervelor sale denominate în yuani, care reprezentau 13% din rezervele sale valutare în iunie anul trecut.
”Cu siguranță, se creează presiuni pentru a restricționa accesul la rezervele pe care le-am plasat în yuani”, a spus Siluanov, potrivit Interfax. ”Dar cred că relațiile noastre de parteneri cu China ne vor permite totuși să menținem cooperarea la care am ajuns, nu doar să o menținem, ci și să o multiplicăm într-un mediu în care piețele occidentale se închid” a continuat el.
Potrivit Insider, Siluanov a reiterat duminică că Rusia își va plăti datoria suverană în valută străină în ruble până când va putea accesa rezervele sale internaționale.