CORONAVIRUS ROMÂNIA. „Informarea îmi spune că s-au raportat de către DSP-uri recoltarea serurilor reziduale în număr de 12.901. Dintre aceste seruri reziduale au fost lucrate la nivelul INSP 7.832, care doar 303 fiind pozitive, dând o rată de imunizare de 3,87%.
Media europeană și țările care au avut o infectare mai mare au raportat imunizarea de 5-6%. Pentru o trecere prin boală, noi avem o imunizare mică.
Avem studii în desfășurare care ne arată că o parte din subiecți pot face anticorpi într-un titlu mare, alții într-un titlu mic, iar alții nu fac anticorpi deloc la trecerea prin boală”, a declarat ministrul.
Acesta a spus și cât vor costa testările până în ianuarie 2021. „Facem calcule pentru a putea recupera acești bani pe proiecte europene, iar la nivelul Ministerului Sănătății doar calculele noastre și evaluările noastre pe testare până la sfârșitul anului, inclusiv luna ianuarie de anul viitor, ar include 178 de milioane de euro doar testările” a precizat acesta.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat miercuri 1.298 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, bilanţul îmbolnăvirilor ajungând la 89.891. 40 de persoane au decedat în ultimele 24 de ore, numărul total al deceselor fiind 3.721. 519 pacienţi sunt internaţi la ATI.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că până pe 9 septembrie ar trebui cumpărate vaccinurile împotriva gripei, iar până la data de 1 octombrie să înceapă sezonul de vaccinare antigripală.
„Pe 9 septembrie avem achiziţionarea vaccinurilor pentru gripă, iar după 15 septembrie până pe 1 octombrie ar trebui să avem şi începutul acestui sezon de vaccinare antigripală, să se vaccineze persoanele cu risc, copiii, cei care lucrează în instituţii direct cu persoane, cum ar fi învăţământ, cum ar fi spitale. Noi discutăm foarte mult în această vară de prezenţa acestui vaccin şi vaccinareas antigripală, după cum discutăm şi de vaccinarea pneumococică”, a declarat Nelu Tătaru, marţi, la Digi 24.
Întrebat dacă lucrurile erau mai simple dacă era o lege a vaccinării, ministrul Sănătăţii a răspuns: “Sunt dezbateri aprinse în Parlament şi atunci nu rămâne decât să aşteptăm ca această rezolvare să o vedem în Parlament. (…) Din discuţiile mele cu comisiile de sănătate din Cameră şi Senat, este o prioritate”.
În repetate rânduri, autorităţile au recomandat vaccinarea antigripală în acest an, astfel încât să se evite suprapunerea unei epidemii de gripă cu pandemia de coronavirus.