„Regret situaţia pacientului de la Spitalul de Arşi. Spitalul se află într-o situaţie gravă, nu de ieri de azi. Situaţia o cunoaştem de la Colectiv. În ultimele două luni, cele două luni în care am fost aici, am avut mai multe situații de criză la Spitalul de Arși: situația de la Valea Cascadelor și cea cu unitatea de transfuzii. În weekendul cu explozia de la Valea Cascadelor am fost acolo în spital împreună cu doi consilieri ai mei, ambii medici. Am văzut condițiile din spital iar unul dintre consilierii mei, doctorul Cătălin Cârstoveanu, a petrecut o noapte acolo împreună cu două asistente de la Maria Curie pentru a ajuta personalul de la Spitalul de Arși în a îngriji pacienții, pentru a face un raport pentru mine. Raportul reliefează o situație care nu este mai puțin gravă decât ceea ce ați văzut astăzi de dimineață. Dincolo de problemele grave de management și de insuficiența personalului, ce trebuie spus este că este inacceptabil ca după Colectiv noi să nu fi învățat nimic. Spitalul nu ofera servicii pentru pacienti si medici„, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Oficialul a precizat că singura „soluţie rezonabilă” este închiderea spitalului şi transferul activităţii într-o altă unitate.
„La Ministerul Sănătăţii am avut o întâlnire cu managerii de spitale care pot prelua pacienţii cu arsuri grave. Concluzia este că nu putem închide întregul spital. Am suspendat activitatea unităţii de transfuzii de sânge. Pacienţii cu arsuri grave au fost redirectionaţi. Limitările acestei măsuri au fost reliefate acum câteva zile, când un pacient de 26 de ani din Brașov cu arsuri pe 60% din corp a trebuit adus într-un centru în care să poată fi îngrijit. Era la ora unu și jumătate noaptea și eram cu doi consilieri în cabinet și dădeam telefoane la managerii de spital care să îl preia, lucru care a fost imposibil și a trebuit ca până la urmă să apelăm tot la Spitalul de Arși și să găsim o soluție de compromis cu Centrul de Transfuzii pentru ca acel pacient să fie îngrijit. În momentul acesta, la Spitalul de Arși există doi pacienți pe secția de Terapie Intensivă care nu pot fi transferați„, a mai spus Vlad Voiculescu.
Ministrul a adăugat că situaţia în care a ajuns Spitalul de Arşi din Capitală este „rezultatul lipsei de viziune”. „Nimeni nu a facut nimic semnificativ pentru spital”, a declarat oficialul.
Ministrul a subliniat că vinovații vor răspunde „cu siguranță” și a precizat că nu poate fi învinovățit întregul personal medical.
„Cu siguranță, vinovații vor răspunde. Poliția Capitalei este acolo deja. Nu putem învinovăți întregul personal medical. Este singurul spital unde avem personal specializat pentru marii arși, singurul spital din București unde avem mai mulți medici care pot trata marii arși, nu pot fi învinovățiți în masă. Revin la infrastructură: atât timp cât nu ai o instalație de climatizare, cât managementul nu a făcut nicio cerere către Ministerul Sănătății pentru ajutor financiar în acest sens, atât timp cât ai ochiuri de geam fără plasă și ai muște, ai o problemă majoră„, a mai susținut ministrul.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că prioritatea sa este relocarea Spitalului de Arşi: „Sunt mai multe variante, relocarea unei secţii, a întregului spital, evaluăm”.
Întrebat ce s-ar întâmpla cu victimele în cazul unei explozii, Vlad Voiculescu a spus că ar fi transferate în străinătate. „Secţia de Arşi de la Floreasca are toate cele şase paturi ocupate. Nu avem capacitatea dacă vin cinci pacienţi în plus, e o problemă gravă, inacceptabil ca ţară”, a conchis ministrul.
O înregistrare video de la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală cu un pacient internat la Terapie Intensivă care are viermi într-o plagă de pe ceafă, a fost publicată pe blogul lui Cătălin Tolontan. Imaginile au fost filmate de un medic care spune că în spital mai este un caz similar, în condiţiile în care secţia este invadată de muşte. Joi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al spitalului, Adrian Stănculea, a declarat că pacientul a decedat.
Femeie moartă de la o banală transfuzie de sânge, la Spitalul de Arşi din Capitală
O femeie în vârstă de 68 de ani a murit, în luna iunie, la Spitalul Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, din cauza unei transfuzii greşite de sânge.
Femeia fusese muşcată de câini şi a ajuns la spital în şoc hemoragic. Avea nevoie urgetă de transfuzie de sânge. Pacienta a primit însă, la transfuzie, sânge de la donatori cu altă grupă. O zi mai târziu, a intrat în şoc posttransfuzional şi nu a mai putut fi salvată, decesul survenind după o săptămănă.