Nelu Tătaru a mai spus că ţara noastră va primit vaccin prin achiziția făcută de Uniunea Europeană și că aceasta se va ocupa de transportul până pe teritoriul unui stat, iar în funcție de specificațiile fiecărui vaccin România va asigura rețeaua de transport pe teritoriul național.
„Eu mă voi vaccina, cât sunt în prima linie, în prima tură. În măsura în care primul vaccin va fi gata, acela va fi și la noi”, a declarat ministrul.
Citeşte şi: Nelu Tătaru, despre vaccinul COVID-19: O primă tranşă ar trebui să vină la sfârşitul lui decembrie
”Există această posibilitate la nivelul întregii comunități europene. Noi suntem angrenați, întreaga comunitate europeană, pentru acest vaccin. Sunt opt firme producătoare, Comisia Europeană are discuții cu trei firme producătoare, în măsura în care primul vaccin va fi gata, acela va fi și la noi. Toată achiziția se face prin Comisia Europeană și vaccinul va fi distribuit către fiecare stat în parte, avem speranța pentru sfârșitul anului sau începutul anului viitor”.
„Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare.
Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză și asta necesită o logistică extrem de mare”, a declarat profesorul Alexandru Rafila.