Alexandru Rafila, deși nu oferă interviuri prea des, fiind implicat în gestionarea sistemului de sănătate din România, precum și în viața universitară, a oferit un interviu în exclusivitate pentru publicația CANCAN. El a discutat cu jurnaliștii despre vocația de a fi medic, familia sa, viața sa de zi cu zi, precum și despre cum reușește să gestioneze comentariile negative.
Ministrul declară că a avut o copilărie obișnuită, locuind în cartierul Drumul Taberei din București și că a fost inspirat de cariera tatălui său, care era medic de familie. Astfel, acesta a studiat la Liceul de științe ale naturii „C.A. Rosetti” și a urmat apoi cursurile Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.
„Am avut o copilărie obișnuită în cartierul Drumul Taberei din București. Probabil că alegerea meseriei de medic nu a fost întâmplătoare, deoarece tatăl meu profesa ca medic de familie într-o localitate aflată la 30 de km de oraș și era foarte dedicat pacienților lui. Ulterior, am terminat Liceul de științe ale naturii C.A. Rosetti, la chimie biologie și, la fel ca majoritatea colegilor de clasă, am intrat la Facultatea de Medicină a UMF Carol Davila din prima încercare, în anul 1980”, a declarat ministrul Sănătății.
Citește și : Mircea Geoană insistă cu gafele: „Am fost clasă de băieți, erau mulți copii… pe vremea aia erau decrețeii în acțiune”
Acesta a vorbit și despre momentele grele de la începutul carierei. Atunci, avea probleme financiare, după absolvirea facultății de medicină precum și în timpul stagiaturii și rezidențiatului. Ministrul spune că a reușit să depășească aceste probleme prin muncă, fiind ajutat într-o perioadă și de părinții săi.
Ministrul sănătății declară că s-a căsătorit la aproape 40 de ani și că a divorțat câțiva ani mai târziu, având un copil. Acesta declară că s-a implicat în mod activ în creșterea băiatului său, reușind să îi insufle respect pentru valorile importante din societate și pentru credința lui în Dumnezeu.
„Este vorba despre informații personale, dar nu este niciun secret, m-am căsătorit în anul 2000 și am divorțat câțiva ani mai târziu. Am avut o lungă perioadă o relație consensuală cu mama copilului meu. Nu mi se pare nimic spectaculos sau contradictoriu în ceea ce privește starea mea civilă.
Cred că lucrul cel mai important în viață este să îți crești și să îți educi copiii într-un mod care să le ofere independență și un loc onorabil în societate. Acestea sunt principiile pe care atât eu, cât și mama lui, le folosim în educația și formarea lui ca viitor adult. Bineînțeles că are toată libertatea de a-și exprima opiniile și de a beneficia de avantajele firești ale unui adolescent care trăiește într-o societate modernă dintr-o țară a Uniunii Europene. Mă bucur că am reușit să îi insuflăm respect pentru valorile importante din societate și pentru credința lui în Dumnezeu”, a mai spus Alexandru Rafila.
Fiul său nu primește exagerat de mulți bani. Rafila declară că îi acoperă toate cheltuielile necesare fiului său, însă în cazul în care este vorba despre cheltuieli consistente, aceștia vor discuta pentru a alege cea mai bună variantă posibilă.
„Nu este vorba de o sumă regulată alocată periodic, ci de acoperirea cheltuielilor necesare pentru activitățile legate de școală sau de relațiile sociale pe care le dezvoltă împreuna cu colegii și prietenii lui în această perioadă. Evident că atunci când are nevoie de o sumă de bani decentă pentru acoperirea anumitor nevoi sau dorințe, discutăm și hotărâm împreuna cu el cum este mai bine să facem”, a continuat ministrul.
În legătură cu acestea, Rafila a precizat că nu este deranjat niciodată de comentariile negative, însă numai dacă acestea sunt justificate și nu sunt legate de comentarii personale. El apreciază criticile care nu au elemente de agresiune sau rivialitate, nefiind de acord, totuși, cu minciunile sau calomniile.
El spune că, fiind persoană publică, s-a obișnuit cu atacurile sau criticile din spațiul public, însă este împăcat cu faptul că face totul din pasiune și pentru binele oamenilor.