STARE DE ALERTĂ. „Suntem pe acea marjă de stabilizare, vom avea o perioadă de dinţi de fierăstrău. Vedeţi – 1.189 de cazuri la aproape 23 de mii de teste, vor urma două zile cu probabil un număr mai mic de cazuri pozitive, fiindcă vom avea şi un număr mai mic de teste lucrate, dar să vedem şi săptămâna viitoare. Suntem pe o perioadă de stabilizare, dar trebuie să ajutăm şi noi această perioadă, dacă vrem într-adevăr să ajungem pe o pantă descendentă’, a spus Tătaru. Ministrul a atenţionat asupra faptului că trebuie respectate regulile sanitare comunitare pentru a stopa infectarea.
‘Putem adapta numărul de paturi, putem adapta ca şi dotare, dar nu vă lăsaţi în baza spitalelor, aş prefera ca toată lumea să respecte aceste reguli’, a mai spus ministrul.
Întrebat cum vor funcţiona restaurantele în sezonul rece, ministrul Sănătăţii a reiterat faptul că spaţiile interioare cu mese ale unităţilor de alimentaţie publică pot fi deschise dacă timp de două săptămâni va scădea numărul cazurilor.
‘Sper ca până în sezonul rece să coborâm pe acea pantă descendentă şi să avem deschise restaurantele într-un context de respectare a unor reguli. Restaurantele ar putea fi deschise, dacă timp de cel puţin două săptămâni se înregistrează o scădere a numărului de cazuri de la o zi la alta’ – a precizat Nelu Tătaru.
Nelu Tătaru a afirmat sâmbătă, la Constanţa, că bazinele din sanatoriilor balneare ar putea fi deschise spre sfârşitul toamnei, dar că totul depinde dacă va exista o scădere a transmiterii comunitare a noului coronavirus. Ministrul Sănătăţii a făcut sâmbătă, o vizită în judeţul Constanţa unde a vizitat şi mai multe sanatorii balneare.
„Astăzi (sâmbătă – n.r.) am făcut o evaluare locală a instituţiilor care sunt sub coordonarea şi subordonarea Ministerului Sănătăţii, sanatoriile balneare de la Mangalia, Techirghiol, Eforie Nord, precum şi DSP şi Saţia Judeţeană de Ambulanţă. Evaluările sunt făcute şi în măsura necesităţilor pe care aceste obiective le au, dar şi o evaluare la zi, având în vedere că suntem într-un context pandemic, iar litoralul în aceste zile este una din cele mai aglomerate zone”, a declarat Tătaru.
El a precizat că sanatoriile balneare sunt deschise în această perioadă, dar la o capacitate mult mai mică decât ar fi fost în mod normal.
„Sunt redeschise cu o capacitate mai mică decât ar putea în condiţii obişnuite. De exemplu, sunt pentru 80 de beneficiari la Mangalia din 300 de locuri, pentru 300 de beneficiari la Techirghiol din aproape 850 de locuri, iar pentru 30 de beneficiari din 120 de locuri la Eforie Nord. Am vrut să văd respectarea regulilor impuse de pandemie, se respectă dar sunt necesare mult mai multe investiţii decât avem în acest moment”, a explicat ministrul.
Întrebat când vor fi redeschise bazinele din sanatoriile balneare, Nelu Tătaru a răspuns: „Totul ţine de evoluţia transmiterii comunitate. În contextul în care vom avea scăderea acestei transmiteri comunitare riscurile vor scădea, vom avea un număr de cazuri noi mai mici de la o zi la alta, cu o monitorizare permanentă atât din punct de vedere al testărilor, cât şi al evoluţiei fiecărui beneficiar din acele bazine, vom redeschide şi acele bazine. Să sperăm că spre sfârşitul toamnei”.