„Evoluţia pe care o vedem de la începutul lunii septembrie este o evoluţie în creştere. Acea evoluţie este dată şi de o transmitere în comunitate. Orice activitate economică, orice activitate socială, de transport în comun, orice alt eveniment a însemnat creşterea transmiterii. Limitarea acestor activităţi ne face să avem o scădere a numărului de cazuri”, a afirmat Tătaru, scrie agerpres.ro. El a atras atenţia că restricţiile impuse au drept scop scăderea numărului de infectări cu noul coronavirus.
„Condiţiile în care am impus aceste restricţii înseamnă că a fost un moment în care trebuiau luate aceste restricţii. Trebuie respectate aceste restricţii. Aceste restricţii au fost de la început. Şi dumneavoastră şi eu putem vedea în ce măsură au fost respectate. Cred că este momentul să realizăm că nişte măsuri sunt impuse tocmai pentru a fi respectate”, a subliniat ministrul.
Tătaru a susţinut că restricţiile impuse sunt „singurele care vor duce la scăderea numărului de infectări”.
„În contextul în care impunem nişte restricţii, conform criteriilor epidemiologice, ar trebui să aibă efect în două săptămâni. Condiţiile pentru aşezarea pe un platou în cele două-trei săptămâni rămân aceleaşi care vor rămâne şi peste aceste două săptămâni dacă vrem să avem o scădere a numărului de cazuri”, a spus el.
Întrebat fiind dacă sistemul medical va rezista la 10.000 de cazuri pe zi, ministrul Tătaru a răspuns că rezistă, menţionând totodată că foarte mult contează „dacă aceste 10.000 de cazuri sunt grave, de terapie intensivă, care necesită în continuare extinderea capacităţii de terapie intensivă”.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, vineri, la Iaşi că în prezent se reevaluează capacitatea de la terapie intensivă atât la nivel local, cât şi regional.
„În acest moment reevaluăm ceea ce înseamnă capacitatea de terapie intensivă şi ce înseamnă evoluţie pe plan local şi arealul zonal – zona de nord-est, zona de nord-vest. Avem un număr de paturi ATI de rezervă pe care îl adaptăm, dar paturile de rezervă sunt pentru patologia COVID şi non COVID, iar noi îl adaptăm pentru patologia non COVID”, a spus ministrul Sănătăţii.
Potrivit acestuia, extensia paturilor de terapie intensivă se face pe paturile existente în secţiile sau clinicile de Anestezie şi Terapie Intensivă, dar şi la paturile care pot asigura terapie cu oxigen.
„În contextul în care avem atât ca şi evoluţie locală şi avem şi disponibilitatea dotării, repartizarea personalului din judeţul respectiv sau de la nivel naţional, atunci putem să ne adaptăm la fiecare regiune în parte. Avem un număr de paturi de ATI de rezervă pe care le adaptăm”, a precizat Nelu Tătaru.
Ministrul a menţionat că în următoarele zile se vor distribui în teritoriu 3.000 de concentratoare de oxigen individuale.