Ministerul Sănătății va sprijini casele de sănătate pentru ca noua platformă a asigurărilor de sănătate să fie terminată cât mai rapid.
„Cred că preocuparea prim-ministrului are o anumită justificare sau este justificată, pentru că există, într-adevăr, zone unde există prea multe prescripţii. Eu nu vreau să mă refer aici neapărat la patologia în sine. Mă refer la faptul că există, fie persoane care beneficiază în mod repetat de concedii medicale pentru anumit tip de patologie care, mă rog, revine tot timpul ca şi obişnuinţă într-un fel, sau există medici care eliberează un număr mare de concedii medicale. Cred că acolo trebuie să fie direcţionate acţiunile de verificare, să vedem cine eliberează numere, cantităţi foarte mari de certificate de concediu medical şi (…) trebuie să vedem dacă acest lucru este justificat de realitate. Cred că asta este un lucru care îl preocupă pe domnul prim-ministru şi exemplele pe care le-a dat au fost legate de frecvenţa concediilor medicale”, a spus ministrul Sănătății, potrivit Agerpres.
Cele mai frecvente concedii medicale au fost eliberate pentru „afecţiunile coloanei vertebrale şi infecţiile respiratorii”. Guvernul a introdus și o taxă suplimentară de 10% pentru a descuraja „abuzul de concedii medicale nejustificate”, așa cum a explicat premierul Marcel Ciolacu, iar acum vrea să o elimine.
Premierul Ciolacu a declarat că au fost date 274.000 concedii medicale pentru dureri de spate și 187.000 de concedii pentru strănut și răceală. Marcel Ciolacu este nemulțumit de afecțiunile pentru care se dau concedii medicale.
Medicii de familie se plâng de cum funcționează sistemul pus la dispoziție de CNAS. Colegiul Medicilor din Municipiul București atrăgea atenția CNAS, cu câteva zile în urmă, pentru rezolvarea cu rapiditate a disfuncționalităților din sistemul SIUI, deoarece perturbă activitatea în toate sectoarele medicale.
Ministerul Sănătății vrea să sprijine casele de asigurări de sănătate astfel încât noua platformă a asigurărilor de sănătate să fie realizată într-un termen cât mai scurt, a declarat joi, la Parlament, ministrul Alexandru Rafila.
„Ceea ce putem să facem este să sprijinim casele de asigurări de sănătate şi am făcut-o în ultima perioadă, încât noul PIAS, platforma informatică a asigurărilor de sănătate, care este finanţată cu bani europeni, să fie realizată într-un termen cât mai scurt, pentru că actuala platformă informatică este subdimensionată, iar atunci când a fost făcută cheltuielile de mentenanţă şi cele de upgrade a acestei platforme nu au fost prevăzute. Este vorba despre o altă platformă, nu este vorba de actualizarea acestei platforme”, a afirmat ministrul.
Citește și PSD va opri tentativa USR de privatizare mascată a sistemului public de sănătate din România