Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat că, în prezent, coaliția de guvernare discută despre obligativitatea introducerii pașaportului COVID pe teritoriul național pentru accesul în anumite locații publice, dar măsura va fi dispusă doar în funcție de incidența și evoluția pandemiei în România.
„Toate măsurile de prevenție pe care le luăm de acum înainte în primul rând vor avea legătură cu rata de incidență. Atunci când cifrele vor crește cred că este important să fim mai responsabili și să aplicăm și alte măsuri pe lângă purtarea măștii în interior, distanțarea fizică și măsurile de igienă. În momentul acesta, cifrele încă arată rezonabil, se observă tendință de creștere dar încă arată rezonabil dar cred că trebuie să fim să mai aplicăm și alte mijloace de prevenție. În momentul ăsta, scenariile care se discută au mai degrabă legătură cu pașaportul covid, adică cel care certifică vaccinare, testare sau trecere prin boală, și avem în lucru împreună cu DSU o modificare legislativă prin care acest pașaport covid să poată fi utilizat și în interiorul țării, așa încât să creăm baza legală pentru verificarea acestui pașaport covid. Efectiv unde și cum vom implementa aceste măsuri de prevenție va depinde de evoluția pandemiei dar trebuie să fim pregătiți. În funcție de evoluția pandemiei să hotărâm care sunt spațiile care vor necesita, pentru a avea accesul în ele, pașaportul covid și care sunt activitățile. Evident că sunt anumite activități cu un risc mai mare, cum sunt restaurantele, discotecile, barurile, și sunt activități cu un risc mai mic, cum sunt sălile de teatru, poate acolo unde nu este neapărat o aglomerație foarte mare”.
Valeriu Gheorghiţă ameninţă cu RESTRICŢII: „Trebuie impuse repede dacă situaţia o cere. Să ne uităm la ce se întâmplă în alte ţări”
Cum va stimula Guvernul vaccinarea în România? Prin bonuri de masă, loterii pe bani publici, introducerea vaccinării în ambulatoriu și vaccinarea la domiciliu, spune ministrul Sănătăţii.
„Putem da aceste măsuri de stimulare a vaccinării, cum sunt cele pe care le-am propus și pentru care există deja un consens la nivelul coaliției: acele bonuri de masă pentru persoanele care se vaccinează de acum înainte, organizarea de loterii. Da, valoarea pe care o estimăm pentru bonurile de masă este de aproximativ 100 de lei. Și cum se vor acorda ele efectiv? Unde mă duc?
Ministrul Sănătăţii despre bonuri: Este o investiţie, un pacient COVID la ATI costă 20.000 de euro
Beneficiarii sunt cei care se vaccinează de acum înainte cu doză completă. Adică la prima doză de Johnson sau la a 2-a doză de Pfizer sau de Moderna, cele 3 principale vaccinuri care sunt utilizate în acest moment la noi în țară, persoana vaccinată va primi bonurile de masă în valoare de aproximativ 100 de lei, rămâne de văzut valoarea exactă… Noi așa plănuim, să le facem accesibile, prin Direcțiile de Sănătate Publică, tuturor centrelor de vaccinare. În momentul acesta, ne gândim la loterie nu neapărat la tombolă, așa încât să fie recompensați toți cei care s-au vaccinat de la începutul campaniei până acum. Urmează să discutăm cu instituțiile care pot organiza astfel de loterii, pentru că avem pe de o parte modelul loteriei bonurilor fiscale, pe de altă parte modelul implementat de Loteria Română, și atunci partea operațională urmează să fie agreată cu instituțiile.
Impactul bugetar al acestor tombole care da, este din bani publici, trebuie să menționez că orice investiție, trebuie să o vedem ca pe o investiție în a vaccina o persoană, este mult, mult mai mică decât tratamentul pe care acea persoană trebuie să îl primească și costul tratamentului dacă ajunge în spital sau Doamne Ferește, dacă ajunge într-o secție de terapie intensivă. Deci nu cred că este o risipă, cred că este o investiție. Costul mediu al unui pacient internat în Terapie Intensivă poate să ajungă până la 20-22.000 de euro, al unui pacient infectat cu covid. Avem pregătită o ordonanță prin care introducem vaccinarea în ambulatoriile spitalelor, tocmai pentru a face foarte facilă vaccinarea pacienților cronici, cei care vizitează foarte des ambulatoriile pentru tratament, pentru consultații, pentru rețetele recurente. Și introducem și vaccinarea la domiciliu efectuată de către medicii de familie care va fi plătită cu 50% mai mult decât vaccinarea în cabinetul medical”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, în emisiunea OFF/On The Record pe Aleph News.
Ioana Mihăilă anunţă când va începe distribuirea tichetelor de masă pentru stimularea vaccinării: „Măsura va fi limitată în timp. Nu se vor da bonuri şi în 2022”
Ministrul Sănătăţii: „Suntem la începutul valului 4 al pandemiei”
Ministrul Sănătății a prezentat și care este în prezent situația vaccinării în România: „Cazurile sunt în creștere. Sunt peste 300 de cazuri pe zi. Suntem la începutul valului 4 al pandemiei. Cei mai afectați de valul 4 sunt nevaccinații. Persoanele vaccinate complet nu au de ce să se teamă. Este bine că avem peste 30% din vaccinați peste 40-5- de ani. Aspectul nefavorabil este că valul 4 este cu tulpina Delta care are o contagiozitate foarte marte. Un nevaccinat transmite infecția cu tulpina Delta la 6-8 persoane. (….) Vaccinarea trebuie accelerată la nivelul medicilor de familie și a celor din ambulatoriu. Accelerăm vaccinarea în școli, în rural vaccinăm cu echipe mobile. (…) 35-37% din populația de peste 50 de ani este vaccinată. (…) 2,76% din copiii între 12 și 15 ani s-au vaccinat. 16,4% din copiii între 16 și 19 ani s-au vaccinat. Părinții trebuie să știe că vaccinarea copiilor este sigură. Ministrul Educației va începe o anchetă pe vaccinarea cadrelor didactice. 70% dintre medici s-au vaccinat până acum cu o doză completă, 58% dintre asistenții medicali și 50% dintre infirmieri și brancardieri s-au vaccinat. (…) Vaccinarea la țară depinde de oamenii dornici de a ajuta din comunitatea locală. Am vaccinat și cu primari PSD, și cu primari PNL și cu primari USR PLUS”.