Ministrul Sănătăţii avertizează că România nu va fi ocolită de tulpina Omicron. Alexandru Rafila spune că este o chestiune de timp până când va apărea primul caz de infectare cu noua variantă a coronavirusului în România.
Alexandru Rafila atrage atenţia că în 11 ţări din Europa au fost deja confirmate 70 de cazuri cu noua tulpină a coronavirusului.
Citeşte şi Adrian Marinescu: Să sperăm că varianta Omicron nu ne va strica sărbătorile de iarnă
„Deja există 11 state UE si 70 de cazuri înregistrate la nivelul regiunii Europa a OMS. Nu peste mult timp, și în România se vor înregistra astfel de cazuri. Mobilitatea este prea mare la nivel global astfel încât să credem că țara noastră va fi ocolită de noua tulpină.
Asta nu înseamnă că lucrurile se schimbă în vreun fel, dar trebuie să fim pregătiți de o eventuală recrudescență a infecției și asta nu o putem face decât dacă dezvoltăm serviciile care oferă oamenillor posibilitatea de a primi diagnostic, evaluare și tratament în afara spitalelor, pentru cazurile moderate sau ușoare
Nu putem să tragem nicio concluzie legată de faptul că Omicron ar produce infecții mai grave decât alte tulpini. E de foarte mare interes și o să aflăm în următoarele săptămâni dacă exista vreo particularitate la infectările cu această tulpină”, a spus Alexandru Rafila la un eveniment al Colegiului Medicilor din România.
Noua tulpină a fost pentru prima dată secvențializată de cercetătorii din Africa de Sud, după care s-a răspândit rapid în întreaga lume. Varianta a fost identificată în Australia, Belgia, Botswana, Marea Britanie, Danemarca, Germania, Hong Kong, Israel, Italia, Olanda, Franța, Canada și Africa de Sud, potrivit Reuters.
Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a avertizat că tulpina Omicron ar putea să ajungă şi în România cel târziu în ianuarie.
„Probabilitatea ca Omicron să ajungă în România cu ocazia sărbătorilor este de 100% şi va fi identificată prin secvenţiere probabil în luna decembrie, cel târziu în luna ianuarie.
Nu ştim cum se comportă Omicron într-o populaţie înalt vaccinată, însă știm sigur că România are un profil african, nu european în privința vaccinării şi a gestionării pandemiei. Aşadar pentru România este o certitudine că Omicron este o ameninţare foarte serioasă pentru cei nevaccinati şi o ameninţare încă necunoscută pentru cei vaccinați.
Având în vedere că cei trecuţi prin boala dobândesc o imunitate premium față de COVID-19, Omicron este un motiv suplimentar să ne vaccinăm, dacă am trecut prin boală şi să ne facem boosterul, dacă ne-am vaccinat. Prin vaccinare putem transform catastrofa din valul 4 într-un triumf în faţa valului 5”, a precizat Octavian Jurma.