„Copiii de la grădiniță, până la cinci ani, nu vor purta mască”, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
În cadrul unei conferințe de presă susținute alături de ministrul Educației, Tătaru a declarat că nu va mai exista declarația pe propria răspundere a părinților, la începerea grădiniței și a școlii, „urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea acelui triaj observațional din informarea părinților sau din informarea cadrelor didactice”.
„Pe 10 septembrie, Consiliile de Administrație ale școlilor vor prezenta comitetelor județene, Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP-urilor) și Inspectoratului școlar scenariul la care s-au hotărât să înceapă acela școlar”, a anunțat ministrul Sănătății în cadrul conferinţei de presă.
Potrivit ghidului publicat recent de Ministerul Sănătăţii, grădiniţele şi şcolile primare încep şi funcţionează cu toţi copiii în săli, în primele două scenarii ale epidemiei Covid: de risc redus şi mediu de contaminare. În scenariul roşu, toţi preşcolarii şi elevii învăţa de acasă.
Preşcolarii vor merge zilnic la grădiniţă, conform programului clasic, dacă epidemia de coronavirus rămâne relativ sub control. Doar dacă riscul de îmbolnăvire ajunge la etapa de vârf, toate unităţile vor fi închise, iar copiii vor trece la învăţare online. În scenariile verde şi galben, stau câte unul la masă, în săli. Nu vor purta masca, dar educatorii şi îngrijitorii sunt obligaţi să o facă.
Dacă până acum părinții încercau să își învețe copiii să împartă ce au cu alţii, acum, elevii trebuie să păstreze toate obiectele pentru ei. În varianta actuală, ordinul cere împărţirea individuală a rechizitelor. Copiii nu au voie să schimbe între ei lucruri, iar părinţii să se asigure că nu pleacă cu jucării de acasă.
Jocul cu mingea şi cele de grup vor fi interzise. Iar instituţia ar trebui să asigure separarea imediată între suspecţii de boli infecţioase şi restul colegilor.
Avizul epidemiologic pentru intrarea copiilor în colectivitate nu va mai fi necesar la întoarcerea preșcolarilor din vacanțe, dar rămâne obligatoriu la revenirea în grădiniță după cel puțin 3 zile consecutive de absență. De asemenea, avizul trebuie prezentat și la înscrierea în grădiniță, dar nu și la școală, prevede un proiect de ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației, pus în dezbatere publică.
La înscrierea în grădiniță: adeverința medicală de înscriere în colectivitate, împreună cu avizul epidemiologic și dovada de vaccinare a copilului – eliberată de medicul de familie.
La înscrierea în clasa pregătitoare:
– Dacă elevul a frecventat o grădiniță în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la grădiniță și adeverință medicală – eliberate de medicul școlar al grădiniței frecventate;
– Dacă elevul a frecventat o grădiniță în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.
La înscrierea în clasa a IX-a:
– Dacă elevul a frecventat o școală în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la școală și adeverință medicală – eliberate de medicul școlii frecventate;
– Dacă elevul a frecventat o școală în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.
În cazul transferului între diferite unități de învățământ:
Dacă preșcolarul/elevul a frecventat o unitate de învățământ cu cabinet medical propriu: fișa medicală de la unitatea de învățământ de la care se transferă – eliberată de medicul școlar;
Dacă preșcolarul/elevul a frecventat o grădiniță/școală fără cabinet medical propriu: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.
Proiectul este în dezbatere publică până la 25 septembrie.