Principalele declaraţii făcute de ministrul Sănătăţii
- Suntem în acelaşii trend ascendent care ne aduce azi la 2.958 de cazuri noi şi o capacitate de 612 în terapie intensivă.
- Este un moment pe care-l readucem în atenţia tuturor.
- Revin cu acelaşi solicitări de a respecta aceste restricţii. În perioada următoare în spitale şi DSP-uri vor exista evaluări încrucişate.
- Sistemele medicale încă rezistă, dar recomandarea noastră este de a nu forţa aceste sisteme.
- Când aceste indice a trecut de 1,5, am fost nevoiţi să restricţionăm aceste actitivăţi. În măsura în care aceşti indici, vor reveni sub 1,5, vom redeschide şi noi acest activităţi.
- Unităţile medicale reevaluate în Bucureşti – cele 226 de unităţi suport COVID – au capacitatea de a adapta la numărul de cazuri care se adresează.
- Personalul medical este acelaşi de acum şapte luni. Este acelaşi care a primit şi 200 de cazuri pe zi, care primeşte şi 3.000 de cazuri pe zi.
- Suntem în momentul în care trebuie să-l gestionăm împreună. Avem un mesaj pentru corpul medical, care, deşi obosit, în continuare, este acolo şi va da acea asistenţă medicală.
- Avem şi un mesaj către populaţie: haideţi să respectăm aceste reguli şi restricţii care se impun de la o zi la alta.
- Avem şi personal medical infectat. Acest personal medical este cel care se expune. Haideţi să ne gândim că acest personal medical trebuie să îngrijească persoane infectate sau neinfectate COVID.
- Spitalele din Bucureşti pot suplini, dar vom fi nevoiţi să trecem tot ce înseamnă capacitate către spitalele din provincie.
- În acest moment, avem 226 de spitale suport COVID în care avem 1.050 de paturi de terapie intensivă complet utilate. În acest moment, avem 612 persoane în aceste spitale pe paturi ATI.
- Dacă noi încercăm să vedem această capacitate, vom ajunge ca personalul să fie cel care trebuie să dea dovada că poate susţine această capacitate.
- Vedem că nu se respectă reguli. Vedem că lumea are o atenţie relativ sporită spre ce se întâmplă la alte eveniment.
- Haideţi să încercăm în acest moment de cumpănă să reaşezăm o abordare a tot ce înseamnă respectarea unor reguli.
- Sistemul este cel care ne va da şi capacitatea. Suntem întrebaţi de multe ori, noi, corpul medical, care ar fi limitele. Am primit 200. Am primit 1.000, am primit 2.000, primim şi 3.000 de pacienţi pe zi.
- Haideţi să vedem că acea componentă de prevenţie este cea care poate face diferenţa. O repetăm de fiecare dată: nu se tranşează această pandemie în spital. Se tranşează în prespital.
- Respecând nişte reguli, vom avea un număr de cazuri mic şi o transmitere comunitară scăzută.
- Avem în acest moment discuţii pe acele focare. Există focare în centrele de bătrâni, în centrele de copii. Există focare în unităţile sanitare, în acele întreprinderi. Haideţi să vedem de unde pleacă acele focare.
- Avem evenimente care nu sunt complet supravegheate în care nu se respectă anumite reguli. Avem un transport în comun în care putem vedea că nu se respectă reguli. Aici avem acele zone infectante.
- Haideţi să tratăm un pic mai serios acest lucruri şi o să vedem că în evoluţie o să avem o scădere a numărului de cazuri noi.
- Aceste restricţii reimpuse acum două zile îşi vor face efectul în decurs de 10-14 zile. Până atunci, haideţi să fim cu toţii solidari şi să ajungem acolo unde speram să ajungem la începutul lunii iunie.
- Acest număr, de 3.000 de cazuri, nu este apărut în septembrie, nu este apărut în august. Avem şapte luni de zile în care gestionăm o pandemie, în care încercăm cu anumite reguli să scădem transmiterea comunitară.
- Suntem într-un moment în care fiecare dintre noi avem o componentă la care trebuie să contribuim. Guvernul, sistemul sanitar, ministerele sunt cele care gestionează administrativ alături de administraţiile locale. Populaţia civilă este cea care previne, având o normă şi nişte precauţii de respectat.
- Suntem într-un moment pe care fiecare trebuie să-l gestioneze în mod particular, suntem în moment în care trebuie să conştientizăm că doar de noi depinde viitorul sănătăţii acestei naţiuni.
Nelu Tătaru a făcut declaraţii, în contextul în care miercuri a fost cel mai mare număr de cazuri de infectare, dar şi cele mai multe decese şi persoane internate la ATI.
Citeşte şi: BILANŢ CORONAVIRUS 7 OCTOMBRIE. RECORD de noi infectări COVID, decese şi persoane la ATI. Zi NEAGRĂ pentru România
Astăzi a fost raportat cel mai mare număr de cazuri COVID din România, mai exact 2.958 de noi infectări cu coronavirus. La Terapie Intensivă sunt internaţi în prezent 612 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, în timp ce 82 de persoane infectate cu coronavirus au murit.
De asemenea, noi restricţii vor fi aplicate în Bucureşti, după ce numărul de infecţii cu COVID-19 a ajuns la aproape 3.000 la nivel naţional. Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunţat că se închid barurile, cluburile şi discotecile.