El s-a referit la cazul familiei unui tânăr care a murit în urma tragediei din clubul Colectiv, căruia spitalul a refuzat să îi dea dosarul medical, pentru că pacientul nu a apucat să își dea consimțământul.
„El nu a putut să semneze. (…) E o problemă legală. Avem în lucru modificarea acestei norme legale. Nu e normal ca atunci când un pacient, în cazul acesta un pacient cu arsuri grave, ultimul lucru la care se gândește și el și medicii care îl internează este să semneze un document. Din păcate, regulile pe care ni le-am făcut (…) nu sunt ideale. Probabil că am vrut să ne protejăm de anumite abuzuri într-o parte și de multe ori ajungem în situații în care deși există bună credință, există profesionalism, nu putem să facem anumite lucruri, pentru că suntem îngrădiți de anumite legi”, a afirmat, miercuri, Voiculescu, la Europa FM, potrivit Agerpres.
Ministrul Sănătății a subliniat că înțelege argumentele atât ale rudelor, cât și ale spitalelor.
„Cunosc cazul. (…) Nu e normal ca ei să nu primească dosarul pacientului. Am discutat atât cu familia, cât și cu fostul manager al spitalului. Înțeleg argumentele ambelor părți. Vom modifica cadrul legislativ până sfârșitul anului care coincide cu sfârșitul mandatului”, a adăugat Voiculescu.
Referitor la existența unei declarații referitoare la asumarea oricărui risc, inclusiv în cazul unei culpe medicale, Voiculescu susține că dacă există este ilegală.
„Nu știu această declarație. Nu îmi dau seama dacă este un document oficial. (…) Dacă vorbim despre o declarație privind riscurile pe care trebuie să ni le asumăm oricare dintre noi, atunci când avem o intervenție care comportă anumite riscuri, asta pot înțelege. O declarație prin care ne asumăm orice fel de risc, indiferent dacă e vorba de o culpă sau nu, așa ceva nu poate să existe și este perfect ilegal”, a punctat Voiculescu.
Citeşte şi Vlad Voiculescu: Ieftinim majoritatea medicamentelor, în trepte, pentru a evita o criză