„Ceea ce vedem acum este primul pas concret cu un acord care se semnează astăzi, între Ministerul Sănătăţii din România şi cel din Bulgaria. Între 2013 şi 2016, costurile noastre cu cheltuielile cu medicamentele au crescut în medie cu 12 la sută pentru anumite medicamente. De exemplu, cheltuielile cu medicamente citostatice, pentru diagnostice oncologice, între 2014 şi 2016, sumele cheltuite au crescut cu 26 la sută. Avem probleme cu discontinuităţi ale unor medicamente în România, aşa cum există şi în alte state. Vorbim mai ales despre medicamente ieftine, care dispar de pe piaţă sau care nu sunt aprovizionate la timp. Tocmai aceste două probleme ne-au dus către cei doi piloni ai acestui acord. Unul este despre negocierea comună pentru medicamentele scumpe, cele inovative, pe care le vrem disponibile pentru pacienţii noştri. De asemenea, al doilea pilon se referă la discontinuităţile acestea de pe piaţă, atunci când un medicament dispare”, a spus ministrul Vlad Voiculescu, cu ocazia semnării acordului cu ministrul bulgar al Sănătăţii, Petar Moskov, potrivit news.ro.
Vlad Voiculescu a precizat că are deja o bună colaborare ministrul Sănătăţii din Bulgaria.
„Am avut două exemple foarte concrete ale colaborării noastre. Am avut un medicament pentru o boală destul de rară, pentru care există un singur pacient în România. Este vorba despre medicamentul Hemocomplettan, pentru care nu exista autorizaţie de punere pe piaţă în România şi aveam nevoie pentru acest pacient de medicament. Am cerut ajutorul colegilor din Bulgaria şi în două ore medicamentul era la graniţă. Acum câteva zile a existat o problemă cu serul antirabic, care nu era disponibil pentru mai mulţi pacienţi ce au intrat în contact cu un animal. De asemenea, tot noi am fost în poziţia de a cere ajutorul colegilor din Bulgaria. Ne-a fost oferit ajutorul”, a mai spus Voiculescu.
Ministrul a subliniat că anumite medicamente sunt foarte scumpe, dar negociate pentru cantităţi mai mari, preţurile pot scădea.
„Pentru o boală rară, la un medicament avem costuri de 97.117 lei pe lună. Avem alte medicamente oncologice la care tratamentul costă 67.500 de lei pe lună. O negociere comună, cu siguranţă aduce avantaje, pentru un motiv foarte simplu: dacă ai o putere de negociere mai mare, dacă vei cumpăra mai multe medicamente, atunci cu siguranţă poţi trata mai mulţi pacienţi. Pe de altă parte, poţi obţine un preţ mai mic”, a mai spus Voiculescu.
Potrivit acestuia, acordul dintre România şi Bulgaria este deschis pentru orice ţară din Europa Centrală şi de Est şi au fost deja purtate discuţii în acest sens şi cu alţi miniştri.
Ministrul Sănătăţii din Bulgaria, Petar Moskov, a declarat că, după semnarea acordului, va urma o procedură tehnică.
„Până la finalul anului vom fi gata cu procedurile operative. România va fi primul stat care o să conducă negocierile cu producătorii de medicamente. De la începutul anului viitor vom fi în stare să începem, şi din punct de vedere tehnic şi din punct de vedere operativ, negocierile. Am văzut că avem probleme comune şi de aceea am făcut acest pas. În fiecare an, fondul de sănătate bulgăresc plăteşte din ce în ce mai mult pentru medicamente. Pentru anul trecut, costurile au crescut cu 16 la sută”, a spus ministrul bulgar al Sănătăţii.
Guvernul a aprobat, miercuri, prin Memorandum, negocierea şi semnarea acordului de cooperare cu Bulgaria, al cărui cadru va asigura accesul pacienţilor la medicamente, cele două state urmând să încheie acorduri comune cu producătorii în vederea obţinerii unor reduceri de preţ.
Citeşte şi Ministrul Sănătăţii, anunţ de ultimă oră despre managerii de spitale. Cum se schimbă legile