„Problema transplantului pulmonar este o problemă extrem de sensibilă şi mă preocupă. Chiar ieri am avut o discuţie cu domnul profesor Deac, şeful ANT şi pe această temă. Suntem în situaţia în care avem un centru de transplant acreditat, care nu a făcut niciodată transplant, pe care dacă îl introduc în programul naţional de transplant, există riscul, făcând această intervenţie în ţară, să nu mai pot trimite pacienţii în străinătate şi atunci trebuie cântărit foarte atent acest lucru. Noi, la momentul de faţă, nu avem niciun specialist angajat al acelui spital care să fi făcut vreodată transplant în mod independent. Este un alt fapt de care eu trebuie să ţin cont şi eu sunt chirurg şi ştiu despre ce vorbesc”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.
Florian Bodog a explicat că până nu are toate garanţiile că acest centru este competent în efectuarea transplanturilor, nu îi va da drumul.
„În situaţia în care vom fi convinşi de faptul că într-un centru din România se poate face transplant în condiţii de siguranţă pentru pacient, nu am absolut nicio problemă să deschid programul pentru acel spital. Dar atâta timp cât nu am toate elementele şi ANT nu mi-a dat toate elementele pe care le-am solicitat, nu pot să vă dau un răspuns la această întrebare. Ceea ce vă pot spune public este că voi avea întâlniri săptămâna viitoare cu toţi specialiştii în domeniu pe acest subiect şi vom lua o decizie. În momentul în care, noi ca minister vom primi toate asigurările că nu există nicio problemă de siguranţă pentru pacient pentru că pentru noi asta este important să avem siguranţa pacientului, şi că nu periclităm posibilitate de a trimite pacienţii în străinătate, vom da drumul acestui program”, a adăugat ministrul Sănătăţii, conform Mediafax.
În noiembrie 2016, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii la momentul respectiv, a spus că exista suspiciuni că centrul de transplant de la spitalul Sfânta Maria ar fi acreditat în urma unor presiuni politice. După ce a fost acreditat, Spitalul Clinic Sfânta Maria a constatat că nu poate avea grijă de pacienţii transplantaţi după efectuarea operaţiei pentru că în spital nu există un compartiment de pneumologie. Înfiinţarea acestui compartiment era esenţială şi obligatorie pentru urmărirea post-operatorie. Voiculescu a explicat atunci că este anormal ca un centru de transplant pulmonar să fie acreditat, în condiţiile în care nu poate asigura îngrijirea pacientului după efectuarea operaţiilor, perioada de convalescenţă fiind considerată etapa critică a procesului de transplant de plămâni.