Victor Costache a explicat că ministerul Sănătăţii, împreună cu Ministerul de Externe şi alte autorităţi lucrează la pregătirea României pentru această pandemie de două luni. Ministrul Sănătăţii a amintit că persoanele care au călătorit sau care au venit din China au fost izolate voluntar la domiciliu, sub control al Direcţiei de Sănătate Publică.
„Am luat în calcul un scenariul într-o ţară europeană în care sunt foarte mulţi români, cum este Italia, Spania sau Franţa, să crească numărul de cazuri de coronavirus. Se va lua măsura carantinării a tuturor celor care din vin acele 11 localităţi care sunt mai sever afectate. (…) Transmit un apel la calm şi să asigur că autorităţile din România se pregătesc şi sunt pregătite pentru această criză”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, la România TV.
Ministrul Sănătăţii a menţionat că „în centrele de carantină vor intra doar cei care vin din cele 11 localităţi cu număr mai mare de cazuri de coronavirus”.
„Sunt şanse foarte mari ca virusul să ajungă în ţara noastră, cum sunt şanse să se propage în toate ţările din Europa”, a spus Victor Costache.
Mai mult, Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a afirmat că în România nu există nicio persoană contaminată cu virusul ucigaş şi că pe teritoriul Italiei „nu avem niciun român care să fie infectat cu coronavirus”
„Urmărim cu foarte mare atenţie ce se întâmplă în Italia şi vom şti ce avem de făcut în continuare în România. Am construit o facilitate în interiorul Spitalului Matei Balş unde putem să izolăm primele cazuri în aşa fel încât să protejăm personalul şi mediul înconjurător”, a spus medicul Adrian Streinu Cercel, la România TV.
Anunţul MAE despre pandemia de coronavirus care s-a răspândit în Italia
Epidemia de coronavirus a luat amploare în Italia, unde numărul infectărilor a ajuns la 150. S-au înregistrat şi trei decese. Autorităţile au luat măsuri imediate: 12 localităţi din provinciile Lombardia şi Veneto sunt în carantină. Nu sunt informaţii despre vreun român din Italia, infectat.
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că autorităţile din Italia au luat mai multe măsuri pentru a preveni răspândirea virusului în regiunile care concentrează marea majoritate a cazurilor (zona Lombardia și Veneto).
Măsurile includ:
– formarea unui cordon sanitar în jurul regiunilor afectate, prin interzicerea ieșirilor și intrărilor cetățenilor în regiunile Lombardia și Veneto, care reprezintă focarul italian al epidemiei;
– suspendarea serviciilor de educație pentru copii și școli și stoparea excursiilor educaționale în cele două regiuni;
– suspendarea activităților serviciilor publice, fără a suspenda furnizarea de servicii esențiale și de utilitate publică;
– suspendarea anumitor tipuri de activități comerciale, cu excepția celor care oferă servicii esențiale;
– limitarea accesului sau suspendarea serviciilor de transport public de mărfuri și pasageri, cu excepții în cazuri specifice;
– amânarea manifestărilor sportive din cele două regiuni (inclusiv a partidelor de fotbal din Serie A).
Până la acest moment, misiunea diplomatică și oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei nu au fost notificate de către autoritățile italiene cu privire la existența vreunui caz confirmat de infecție cu COVID-19 (coronavirus) printre cetățenii români.
În acest context, MAE reiterează importanța respectării cu strictețe a recomandărilor autorităților italiene pe acest subiect.
Mai multe informații pot fi consultate pe site-ul Ministerului italian al Sănătății: http://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/homeNuovoCoronavirus.jsp?fbclid=IwAR2AGpH-AxwAJj4u4oQ5BK9GorgN7HoyROpcdSKtA0ngg80acjNQA_Zp64o.
Conform datelor transmise de autoritățile române din domeniul sănătății, „persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, intră în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene.”
Ambasada României la Roma, prin intermediul task force-ului constituit la nivelul misiunii diplomatice, menține contactul în permanență cu Protecția Civilă Italiană și alte autorități italiene cu atribuții în gestionarea situației.
MAE reiterează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Roma: +390683523358; +390683523356; +390683523369, +390683523371, +390683523374, +390683523352; +390683523344, Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018 și Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.
Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Roma: +393451473935, respectiv al oficiilor consulare la Milano: +39 366108 1444 și Trieste: +39 340 8821688.